Noodzaak

Ziekenhuizen ervaren natuurlijk al langer concurrentie van zelfstandige behandelcentra. Maar blijkbaar beginnen ze er nu zoveel last van te hebben, dat het ze aanspoort om zelf tot concrete actie te komen.

We zagen dit een paar maanden geleden bij de afspraak tussen de drie ziekenhuizen in Groningen en de daar dominante zorgverzekeraars om de zorg te verdelen en de komst van verdere ZBC’s tegen te houden. En we zien het nu in de Leidse regio, waar ziekenhuis Alrijne een eigen ZBC begint om te voorkomen dat planbare zorg weglekt naar – jawel – ZBC’s.

Patiënten hadden het vast prettig gevonden als ziekenhuizen die stap al jaren eerder hadden gezet

Clinics van Alrijne heet het initiatief en patiënten kunnen er hier op rekenen dat binnen twee dagen een afspraak wordt gemaakt en dat ze binnen vijftien werkdagen een eerste afspraak hebben op de poli. Dit is mogelijk dankzij betere planning. En een pilot met een beperkt aantal behandelingen laat zien dat het werkt. Medisch manager Remi Schoop stelt nu al te merken dat patiënten blij zijn met de nieuwe aanpak.

Dat mag nauwelijks een verrassing heten. Wie zorg nodig heeft, wil niet wachten. Wat wel verrassend is, is hoe lang een ziekenhuis erover doet om tot de conclusie te komen dat het voor planbare zorg – met wat aanpassingen aan de werkwijze – mogelijk is om die zorg net zo te bieden als een ZBC dat doet. Patiënten hadden het vast prettig gevonden als ziekenhuizen die stap al jaren eerder hadden gezet. Maar blijkbaar ontbrak het te lang aan de noodzaak om die patiëntvriendelijk zo voorop te stellen.

Delen