Nooit uitgepraat

Tijdens het symposium Care4Pharmacy hield apotheker Sonja Keizers van Pillen en Praten een pleidooi voor innovatieruimte in de openbare farmacie. Haar hele lezing is hieronder, of via farmaactueel terug te kijken. Beheerder Berry van Schaik belooft kijkers een verrassend einde.

Terecht, want aan het einde van haar verhaal zegt Sonja dit: “Voor mij is het kunstje gedaan. Ik wilde kijken of er behoefte is aan farmaceutische zorg, ik denk dat ik heb bewezen dat dit er is. Ik wilde bestaansrecht voor mijn apotheek en die heb ik gevonden. En ik wilde wat nieuwe dingen bedenken, die heb ik kunnen doen. Dus ik ben eigenlijk na tien jaar heel tevreden en ik zou het ontzettend leuk vinden als een jonge apotheker hier denkt: nou wat jij kunt, dat kan ik beter. Of anders. Hoe de toekomst er ook uit gaat zien, de toekomst van de farmaceutische zorg ligt in jullie handen.”

Sonja Keizers gooit dus de handdoek in de ring, ze is uitgepraat. Maar haar gedachtegoed staat overeind. Met haar positionering nam zij het voortouw in wat inmiddels iedereen in de openbare farmacie als de toekomst van deze bedrijfstak beschouwt: de inhoud. Dit loopt ook als een rode draad door de interviewreeks die ik de laatste maanden voor Farma Magazine hield: iedereen in het vakgebied is het erover eens dat de toekomst van de openbare apotheek niet zit in de verstrekking van het doosje met het geneesmiddel, maar in het in het gesprek dat die verstrekking begeleidt.

Delen