Ode aan de sport

We horen steeds dat bewegen zo gezond is. Ik vraag me vaak af hoe mensen die hier fysiek moeilijk toe in staat zijn naar luisteren. Gelukkig zijn de mogelijkheden voor sporten met een beperking erg toegenomen. Er is rolstoeltennis, boksen voor Parkinson en al jaren Paralympische Spelen of G-voetbal.

Mensen die zich wat moeilijker verplaatsen hebben een mooie tijdsbesteding aan het passief genieten van sport. Ze hebben natuurlijk via fysiotherapeut, hulpmiddelen of op eigen kracht dagelijks beweging. Er blijft dan echter nog veel tijd over. Ik zie velen langs de lijn genieten van sporten, maar zeker ook voor de televisie of laptop. En er is veel sport! Natuurlijk de grote sportevenementen als Tour de France, WK en EK voetbal, maar ook biljarten, darten, Formule 1 en golf. Sport kijken is voor velen genieten.

Wat schandalig dat het dan verpest wordt door raddraaiers, hooligans of gewoon mensen die niet tegen hun verlies kunnen. En wat voor kosten zijn er mee gemoeid! Soms vernieling van stadscentra, voetbalstadions en wat valt er te denken van politie-inzet en ME? Dit alles valt onder het ministerie van VWS en mag nog meer aandacht krijgen. Ook de connectie van sporten en gokken wordt eerder gestimuleerd door VWS dan daadwerkelijk binnen de perken gehouden.

‘Je lijf vaart er wel bij, of het geeft op een andere manier ontspanning’

Dat sport kan verbroederen weten we en hoe mooi is het wanneer je er samen actief of passief aan deelneemt. Je lijf vaart er wel bij of het geeft op een andere manier ontspanning.

Hoe we de verruwing op het veld en daarnaast tegen kunnen gaan is een belangrijk vraagstuk. En het geld dat daar stroomt, lijkt ook niet te stoppen. Hoe zou er gelobbyd worden of waar vinden gesprekken plaats over reclame bij sport of voor online gokken? Op de eretribune met alles erop en eraan of in de vergaderzaal?

Hoe het ook zij. Er genieten velen van, actief of passief. Excessen mogen dit niet verpesten.

Delen