Ondersteuning voor mantelzorg

Nu de pilot- en subsidiefase voorbij is, probeert fysiotherapeut Marian Fonville het platform Samen Beter Thuis voor zelf- en mantelzorg rendabel te krijgen.

Tekst: Martijn Reinink Beeld: De Beeldredaktie/Jeroen Appels 

Het is 2013 als Marian Fonville (60) in contact komt met Gerrie. Zij wil voor haar vader zorgen die na een CVA weer thuis is. “Het was in de tijd dat minister Schippers riep dat de mantelzorger het moest gaan doen”, zegt de geriatriefysiotherapeut, “maar hoe doe je dat als leek: iemand verzorgen? ‘Hoe moet ik mijn vader helpen opstaan?’, vroeg Gerrie. ‘Hoe help ik hem onder de douche? Hoe regel ik aanpassingen in huis?’ Ze wilde een cursus voor mantelzorgers volgen, maar zoiets bestond niet.”

Het is niet de eerste keer dat Fonville een mantelzorger spreekt die met allerlei hulpvragen zit. Samen met de acht fysiotherapeuten en twee ergotherapeuten die bij haar in dienst zijn, doet de praktijk­eigenaar per jaar bijna 12.000 behandelingen aan huis. “We zien veel mantelzorgers die behoefte hebben aan informatie en instructies.” Fonville besluit een plan te maken om in die behoefte te voorzien. Ze richt een stichting op en weet in totaal 170.000 euro aan subsidie binnen te halen voor een pilot van twee jaar. Van dat geld bouwt ze het platform samenbeterthuis.nl en maakt ze 130 instructievideo’s voor zelf- en mantelzorgers. Resultaat: bijna 3,5 miljoen views en 3.500 abonnees op YouTube.

Gedurende de pilot lukt het niet een businesscase te ontwikkelen voor een open platform. “Maar ik weigerde te accepteren dat de pilot, zoals zoveel succesvolle pilots, zou eindigen in niets.” Als de subsidiekraan dichtgaat, zet Fonville de stichting om in een eenmanszaak. Om het platform draaiende te houden en nog meer video’s te kunnen maken, richt ze zich eerst op gemeenten. “Maar die zeiden: ‘Wij gaan niet investeren als andere gemeenten er ook van kunnen profiteren.’ En als nu alle gemeenten meedoen? Ik probeerde het bij VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), maar daar oordeelden ze dat de filmpjes over lijfgebonden zorg gingen en dan hoort het bij de zorgverzekeraars. Daar kreeg ik ook nul op het rekest: ‘Wij betalen thuiszorgorganisaties om te innoveren.’” 

‘Te weinig aandacht voor positieve gezondheid en preventie’

Fonville komt tot de conclusie dat platforms die iets generieks ontwikkelen voor de ‘BV Nederland’ amper overlevingskansen hebben. “We zitten in de wurggreep van een stelsel dat is ingericht op zorg en ziekte. Voor preventie en positieve gezondheid is te weinig aandacht.” Daarom heeft ze nu een betaald product ontwikkeld en aan het platform toegevoegd. “De instructie­video’s blijven gratis. Daarnaast bieden we nu online cursussen aan die 14,70 euro per cursus kosten. Wie een cursus heeft voltooid, krijgt een bewijs van deelname, waarmee men korting kan krijgen bij thuiszorgwinkels.”

Waardecoupons 

Zelf- en mantelzorgers kunnen op eigen initiatief zo’n cursus volgen, maar Fonville mikt vooral op gemeenten, zorgverzekeraars en zorgorganisaties. “Gemeente Oss heeft als eerste besloten cursussen in te kopen en deze in de vorm van waardecoupons aan hun inwoners aan te bieden.” 

Het platform vergt intussen een flinke investering in tijd en geld, maar de fysiotherapeut geeft niet op. “Ik zie dat het werkt én dat het nodig is. De druk op de thuiszorg neemt toe en die druk kunnen we verlichten als patiënten en hun naasten zelf bepaalde zorgtaken op zich nemen, maar dan moeten we ze wel ondersteunen.”

Delen