Lopen op recept

ondernemen / lekker samen buiten

Huisarts Matthijs van der Poel wandelt twee keer per week een half uur met zijn patiënten.

Ondernemen betekent voor mij: die dingen doen, die mij na aan het hart liggen”, zegt praktijkhoudend huisarts Matthijs van der Poel (42) uit Rotterdam. “Nederland is kampioen zitten, met alle negatieve gezondheidsgevolgen van dien. Daar wil ik iets tegen doen. Zo ontstond het idee voor looprecept.nl. Of ik aan dit concept iets verdien? Nee, integendeel. Maar ondernemen gaat niet alleen over geld. Innovatie en werkplezier vind ik minstens zo belangrijk.”

Dat we met z’n allen te veel zitten, daar is Van der Poel — zelf fervent sporter — zich tijdens zijn studie al terdege van bewust. “Ik denk dat er weinig geneeskundestudenten, aniossen en aiossen zijn die aan de beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad voldoen. Terwijl het goede voorbeeld geven als zorgprofessional zo belangrijk is.”

Dus besluit hij in 2013, vers afgestudeerd als huisarts, sportieve nascholingen te organiseren. “Dan nodigden we bijvoorbeeld een KNO-arts uit om over neusproblemen te praten en gingen we daarna met z’n allen een uur boksen.” Een paar jaar later leest hij over een ideeënwedstrijd van de LHV-kring Rotterdam. Samen met collega-huisarts Anne Huisman dient hij een plan in voor de ontwikkeling van een website en promotiemateriaal om mensen te stimuleren meer te bewegen en huisartsen te motiveren hun patiënten aan het wandelen te krijgen. De naam van het concept: Looprecept.

Wandelrondje

Als voorbeeldpraktijk richt Van der Poel zijn wachtkamer in met sportieve foto’s en banners vol informatie over de voordelen van wandelen. Ook deelt hij stappen­tellers aan patiënten uit. Misschien wel het allerbelangrijkste is dat hij op maandag- en donderdagochtend met zijn praktijkverpleegkundige een half uur gaat wandelen. Alle patiënten die willen, kunnen aanhaken. Behalve dat het lopen hen lichamelijk goed doet, voorziet het wandelrondje ook in een sociale behoefte. “Patiënten die ik soms wekelijks op mijn spreekuur zag, kunnen nu hun verhaal kwijt in de wandelgroep. Ze maken nu minder vaak een afspraak.”

Patiënten kunnen hun verhaal kwijt in de wandelgroep

Fonds Achterstandswijken (FAW) en IZER, een koepelorganisatie van Rotterdamse huisartsen met in totaal 750.000 patiënten, besluiten Loop­recept te omarmen en financieren de ontwikke­ling van de e-learning ‘Bewegen als medicijn’, over het belang van bewegen voor patiënten in de context van huisartsenzorg.

Zo’n dertig praktijken gaan met het concept aan de slag. Maar dan gooit corona roet in het eten. “Ineens mochten we niet meer met groepen de straat op”, aldus Van der Poel. “Na alle lockdowns bleek er bij veel praktijken toch de klad in te zijn gekomen.”

Het weerhoudt hem er niet van om vol enthousiasme vervolg te geven aan Looprecept. Zo houdt hij regelmatig praatjes voor geneeskundestudenten en heeft zijn praktijk geld uit een innovatiefonds gekregen voor het aanstellen van een vitaliteitscoach. Daarnaast werkt hij samen met zijn vrouw, tevens praktijkmanager, aan een nieuw plan om in hun praktijk een (gesubsidieerde) ontmoetingsruimte voor ouderen te creëren. “Ook daar willen we bewegen gaan promoten.”

Dat al die initiatieven weinig inkomsten genereren, deert hem niet. “Als ondernemer maak ik primair keuzes waar niet alleen mijn patiënten beter van worden, maar ik zelf ook. Lekker samen buiten wandelen geeft me energie en maakt mijn werk leuker.”

Delen