‘Company over person’

ondernemen / Eigen baarmoederhalstest

Bij toeval kwam anios neurologie Nutte van Belzen erachter dat er een ondernemer in hem schuilging. Binnenkort hoopt hij een eigen baarmoederhalskankertest op de markt te brengen.

Tijdens zijn studie geneeskunde in Groningen schreef Nutte van Belzen (29) zich in voor een ondernemerscursus. “Ik wilde huisarts worden en me met die cursus voorbereiden op het praktijkhouderschap.” Het liep anders. “We moesten in groepen een plan schrijven voor een onderneming die we zouden willen opzetten. Daarbij kregen we bevindingen van de Groningse universiteit aangereikt die nog naar de praktijk moesten worden gebracht.”

Als dokter in spe viel Van Belzen voor een onderzoek naar methylatie-technologie voor screening van baarmoederhalskanker, dat al jaren liep in het UMCG. “Met deze techniek kunnen we efficiënter, nauwkeuriger én vrouwvriendelijker screenen op baarmoederhalskanker dan met de PAP-test die nu wordt gebruikt.”

‘Leuk en leerzaam om investeerders te overtuigen’

De studenten bedachten een plan dat volgens Van Belzen ‘echt hout sneed’. “Ik zag de eindstreep al voor me, ik wilde er vol voor gaan.” Met een student rechten en een student bedrijfskunde richtte Van Belzen in 2016 CC Diagnostics op. In 2017 was hij klaar met de studie en ging hij behalve in het bedrijf ook aan de slag als anios neurologie in het Medisch Centrum Leeuwarden. In 2018 haalde hij de eerste investeringen op. “Als je een medisch product wilt ontwikkelen, heb je miljoenen nodig. Ik vond het leuk en leerzaam om investeerders te overtuigen. Omdat zij hun eigen geld erin stoppen en er een groot afbreukrisico is, krijg je vragen en gesprekken van hoge kwaliteit.”

Wat bij het binnenhalen van privaat en publiek geld meehielp, was de Jonge Ondernemingsprijs (award voor jonge ondernemers in Noord-Nederland) die de anios in 2019 won. “Dat legt soms net even wat extra gewicht in de schaal.”

Met de investeringen kon het bedrijf de beoogde stappen zetten, maar er bleken meer stappen nodig en sommige duurden langer dan gedacht. “Je moet aan allerlei wet- en regelgeving en registratie- en certificeringseisen voldoen. Verbeterruimte is er daarbij niet of nauwelijks. Als iets nog net niet goed is, moet alles gewoon helemaal opnieuw.” En toen brak er ook nog een pandemie uit. “COVID was een setback, met name omdat het hele bevolkingsonderzoek stil kwam te liggen en wij onze klinische studies niet konden laten uitvoeren.”

Grenzen verleggen

Inmiddels lopen die studies alweer een tijdje. “Ik verwacht dat we dit jaar genoeg klinische data verzamelen om een CE-markering aan te vragen. Vervolgens zullen allerlei knappe koppen de werking en veiligheid van ons product gaan testen. Het is afwachten hoe snel de certificering wordt afgegeven en wij echt de markt op kunnen gaan.”

Als hij na zo veel jaren die stip op de horizon heeft bereikt, doet Van Belzen misschien wel een stap terug. “Elke startup heeft in bepaalde fases bepaalde capaciteiten nodig. Het is ‘company over person’. Als het product op de markt komt, kunnen mensen met andere kwaliteiten het bedrijf mogelijk verder brengen dan ik.”

Maar ondernemer zal hij blijven. “Ik heb nog geen concrete plannen voor de toekomst, maar het creëren van iets nieuws, het verleggen van grenzen, met iets bezig zijn dat de wereld beter kan maken voor heel veel mensen tegelijk, dat is wel zo vet dat ik dat wil blijven doen.”

Delen