Ongebruikte medische kennis en ervaring

Tijdens een groepsreis vertilt een ongeveer zeventigjarige kennis zich aan haar koffer. Helaas verdwijnen haar klachten niet spontaan. Fysiotherapie helpt onvoldoende. Ze meldt zich bij haar huisarts, die een recept naar de apotheek stuurt. Een maand lang moet de vrouw een stevige pijnstiller en een antidepressivum slikken. Ze schrikt wanneer zij dit thuis ontdekt.

Een vriend die net over de grens woont, bemerkt bij zichzelf een onderhuidse zwelling. Hij is in de zeventig maar fietst nog veertig kilometer aan een stuk. De zwelling veroorzaakt geen klachten maar begrijpelijkerwijs maakt de man zich zorgen. De Duitse huisarts wil direct een CT-scan laten maken. Er wordt ook bloedonderzoek afgesproken, maar pas over een maand.

Zodra je medicijnen gaat studeren word je een klankbord voor mensen met medische zorgen. Het is verbazingwekkend hoe gemakkelijk je in vertrouwen wordt genomen. Na het behalen van de bul verdien je hieraan ook nog eens een goed belegde boterham. Het wordt wat lastiger wanneer je op een Franse camping of een rondreis door Griekenland doktertje moet spelen.

‘Zodra je medicijnen gaat studeren word je een klankbord voor mensen met medische zorgen’

Maar maak je vooral geen illusies. Zodra men weet dat je dokter wordt, bent of bent geweest, zul je hierop worden aangesproken. Het is aan jou hoe je hiermee moet omgaan. Botweg de deur dichtslaan lijkt mij grof. Te uitvoerig op alles ingaan, kan riskant zijn. Waar de grenzen liggen moet je zelf bepalen. Vrijwel elke – al dan niet aanstaande of voormalige – collega herkent dit probleem.

Het verhaal van de vrouw roept veel vragen op. Maar feit is wel, dat zij niet begrijpt waarom ze een maand lang naast een stevige pijnstiller ook pillen tegen een depressie moet slikken. Zelfs wanneer de huisarts én de apotheker dit haar hebben uitgelegd, blijft dit de pijnlijke realiteit. Het zal haar therapietrouw niet ten goede komen. Ik betwijfel of zij met het antidepressivum start.

Ook mondige mensen zoals mijn vriend met de zwelling verlam je met een beleid, waarvan zelfs iemand met een medische achtergrond de ratio niet kan inzien. Hoe terughoudend moet je dan zijn? Moet ik mijn achtenswaardige Duitse collega in bescherming nemen of met vuur en vlam opkomen voor mijn vriend? Ik had weinig keus: hij merkte direct hoe ik schrok van zijn verhaal.   

De wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) bepaalt per zorgverlener welke voorbehouden behandelingen uitgevoerd mogen worden. Maar dokters doen veel meer dan voor BIG-geregistreerde zorgverleners voorbehouden handelingen uitvoeren. Tijdens zijn/haar loopbaan doet hij/zij een schat aan medische ervaring en kennis op en draagt deze uit.

Er zijn duizenden gepensioneerde artsen met een dergelijke schat aan medische ervaring en kennis. Ik weet zeker dat de meesten nog altijd als klankbord voor – soms wanhopige – patiënten fungeren. Zij horen en zien heel veel, maar moeten zwijgen. De gevestigde orde zit niet om hun feedback, laat staan kritiek te springen. Jammer: de zorg zou hiervan flink kunnen profiteren.

Delen