Opgeklopt drama

Denken in termen van doemscenario’s is Frits Kappers van het Comité Actie voor Bethesda blijkbaar niet vreemd. Op basis van een uitgelekte interne memo over de inrichting van de intensieve zorg in het ziekenhuis, stelt hij maar meteen dat de ‘ontmanteling’ van de IC een eerste stap is naar de omvorming van Bethesda – onderdeel van Zorggroep Treant – tot dagziekenhuis. Bestuurder Eric Janson, die de ontwikkeling ontkent, wordt door Kappers neergezet als iemand die óf liegt óf geen leiding geeft. Kappers vindt dat toezichthouder Bas Eenhoorn maar zo snel mogelijk moet ingrijpen. En SP-Kamerleden Renske Leijten en Henk van Gerven bereiden Kamervragen voor.

Gelukkig bewaren Janson en Eenhoorn hun kalmte. Eenhoorn laat weten bij terugkomst van zijn vakantie – die hij niet onderbreekt – eerst met Janson te willen praten in plaats van met Kappers. En Janson laat weten dat de hele commotie op een misverstand berust. Bethesda blijft beschikken over intensieve zorg voor de opvang en behandeling van spoedgevallen en complicaties. Het enige dat er aan de hand is, is dat de rol van de intensivisten verandert en dat taken worden overgeheveld naar de anesthesiologen. Niet echt een ramp voor Hoogeveen of voor het ziekenhuis dus.

Much ado about nothing kortom, een opgeklopt drama met en sterke spruitjeslucht. Maar het laat wel zien hoezeer de zorg onder een vergrootglas ligt. En dat is niet erg constructief. Want als iedere beweging tot media-aandacht en Kamervragen leidt, is stilstand op een gegeven moment een triest, maar een logisch gevolg.

Delen