Opgeruimd

In de eerste week van januari hebben we onze praktijkruimte onder handen genomen. De open kasten en een grote, logge kast werden vervangen door één nieuwe dichte en alles werd opnieuw ingedeeld. De ruimte was enige tijd geleden al geschilderd en er werd nieuwe vloerbedekking gelegd. Alles moest de praktijkruimte uit en het was de bedoeling dat ongeveer de helft maar terugkwam. We konden ons uitleven op de manier van Marie Kondo want we lieten alles door onze handen gaan en beslisten welke spullen teruggezet konden worden, weggedaan of op een plek iets verder weg geplaatst.

We vergaten de spullen die we wegdeden te bedanken zoals eigenlijk bij de opruimmethode van Kondo hoort, maar we stonden er samen wel bij stil. We bekeken materialen die ieder dacht minder of niet nodig te hebben, en we beslisten voordat we aan ons teamuitje begonnen welke spullen teruggezet moesten worden. We stonden er met z’n vieren omheen en er kwamen verhalen naar boven over de materialen die ons goed hadden geholpen. Sommige waren gedateerd maar de strekking van het materiaal was niet veranderd. Andere materialen waren inmiddels ook op digitale wijze vervangen en bepaalde materialen voldeden nog duidelijk aan de opdracht om jong en oud te helpen als logopedist. De vraag die men zich moet stellen bij Kondo’s stijl is: word je er blij van? Dat was voor ons niet aan de orde, maar wel: draagt het bij aan een goede behandeling?

Een opgeruimd hoofd in een opgeruimde kamer

Het bureau werd verplaatst en ook de computer kreeg een andere plek. Daaraan hoefde onze linkshandige collega nu niet te wennen, maar wij rechtshandigen wel. De meerwaarde bleek echter snel, want de lichtinval bij de nieuwe positie was zowel voor ons als voor de cliënten een verbetering.

Een opgeruimd hoofd in een opgeruimde kamer wordt weleens gezegd. Ik denk dat veel mensen inderdaad baat zouden hebben bij overzicht in hun huis. Dat geeft rust in een zeer onrustige wereld. Het veranderen van een woonstijl is misschien echter net zo moeilijk als van een leefstijl. Als team hebben we de nieuwe indeling gemaakt en er werden tussendoor werkwijzen gedeeld betreffende de materialen. Meningsverschillen kwamen naar voren en we leerden van elkaar. De indeling van de nieuwe kast werd door ieder zeer goed bevonden en de planken en lades met thema’s en stoornisgebieden werden voorzien van een vers uitgeprint label.

De meerwaarde van deze aanpak was voor mij als praktijkhoudster de verbetering van de werkplek voor mijn collega’s. Ook het samen opnieuw indelen van de materialen maakte het waardevol. Mijn collega’s zijn erg enthousiast. We waren benieuwd wat de patiënten zouden zeggen van de nieuwe vloerbedekking, andere opstelling van bureau en van de nieuwe kast. Onze eerste klant van vijf jaar keek eens rond en had voor zijn antwoord op de vraag wat er allemaal veranderd was maar één woord nodig: Opgeruimd!

Marie Kondo kan tevreden zijn.

Delen