Oppassignalen

Wereldwijd zijn diverse toezichthouders actief die samen bijdragen aan het vertrouwen in de financiële markten. Je zou die toezichthouders met een knipoog ‘oppassers’ kunnen noemen. Ze delen daarbij zelfs met enige regelmaat opvoedkundige tikken uit aan regelovertreders.

Een van de Nederlandse toezichthouders is de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Op haar website geeft de AFM diverse ‘oppassignalen’ af die beleggers in individuele aandelen mogelijk voor ernstige schade kunnen behoeden. Dat is wel iets om op te letten dus. Ik doel hierbij met name op de publicatie van zogenoemde short sell meldingen en meldingen over transacties van bestuurders en commissarissen.

Grote shortposities geven een unheimisch gevoel

Laten we beginnen met de meest recente soort oppassignalen van de AFM: de short sell meldingen. Dat gaat over speculatieve posities van beleggers die willen profiteren van de door hen verwachte daling van de aandelenkoers van een bepaald bedrijf. Als er grote shortposities zijn, geeft dat toch een ongemakkelijk gevoel. Weten die partijen misschien meer dan u? Als u een relatief groot belang heeft in het betreffende aandeel, kunnen shortposities de trigger vormen om toch maar beter te gaan spreiden.

Ook de meldingen over aandelentransacties van bestuurders en commissarissen kunnen beleggers achter de oren doen krabben. Zowel in positieve als in negatieve zin. Als de personen die ‘dicht bij het vuur zitten’ per saldo steeds aandelen in hun ‘eigen’ bedrijf bijkopen, hebben ze blijkbaar veel vertrouwen in de toekomst. Als dat omslaat in stelselmatige verkopen zou dat kunnen duiden op toekomstige koersdaling.

Samenvattend: als u een geconcentreerde – dus niet al te goed gespreide – aandelenportefeuille heeft, let dan goed op de oppassignalen die de AFM afgeeft. Maar zelfs zonder alarmerende signalen over shortposities of verkopende bestuurders doet u er überhaupt verstandig aan om goed te spreiden.

Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.

Delen