Oproep

Alsof de waarschuwing van MantelzorgNL en Patiëntenfederatie Nederland dat mantelzorgers inmiddels onmisbaar zijn in de verpleeghuiszorg nog niet duidelijk genoeg was, presenteerde Arbeidsmarkt Zorg & Welzijn een dag later de prognose dat het tekort aan medewerkers in zorg en welzijn de komende jaren sterk gaat oplopen.

Tegen 2033 zal het om maar liefst 189.800 medewerkers gaan. En het grootste tekort wordt verwacht in – jawel – de verpleeghuiszorg. Elise Merlijn, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn, roept op tot een dringende herziening van arbeidsvoorwaarden en vermindering van de werkdruk. Wat die arbeidsvoorwaarden betreft stelt Wieke Paulusma (D66) via X terecht dat meer geld het personeelstekort in de zorg niet gaat oplossen. Zij pleit voor meer samenwerking, minder zorg, meer digitalisering en meer zelf doen.

“De gedachte loslaten dat minder verpleeghuizen en personeel tot meer ellende leidt”

Wat Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, zegt in een interview met Zorgvisie, sluit op belangrijke onderdelen aan bij wat Paulusma zegt: “We moeten de lineaire gedachtegang loslaten dat minder verpleeghuizen en personeel tot meer ellende leidt. We moeten nadenken over andere zorgconcepten die tot een ander kwaliteitsbegrip en versterking van sociale netwerken leiden. Zo kan de overheid middels nieuwe bouwplannen condities scheppen voor buurten die verbinding stimuleren”.

Het is een deel van Bussemakers antwoord op de vraag welke oproep de RVS wil meegeven aan het nieuwe kabinet. Of dit daadwerkelijk zo vooruitstrevend durft te denken, is nog de vraag. In de debatten over de mogelijke coalitievorming gaat het vooralsnog in ieder geval over heel andere zaken.

Tot zover voor nu, even een week vakantie. Mijn volgende blog verschijnt hier op woensdag 3 januari 2024. Fijne dagen iedereen.

Delen