Opsteker

Bent u nog op zoek naar een goed voornemen voor 2013? Ik weet er wel een: ga roken. U bewijst er de samenleving een enorme dienst mee. Het British Medical Journal  komt met de uitkomsten van een cohort studie in Finland over de effecten van roken op de samenleving. En wat blijkt? Wie rookt, kost de samenleving gemiddeld € 1600,- per jaar aan extra zorgkosten. Maar hier staat tegenover dat rokers door hun 8,6 jaar kortere levensverwachting de samenleving uiteindelijk per persoon toch € 4700,- schelen aan zorgkosten en maar liefst € 126.850,- aan pensioenkosten.

Steek nog eens op dus? Nee, toch niet. Volg mijn bovenstaande advies alsjeblieft niet op. De onderzoekers hebben namelijk ook gekeken naar de waarde van een gewonnen levensjaar voor de samenleving. En als ze die meenemen, tegen € 22.200,- per jaar, dan leveren niet-rokers een extra bijdrage aan de samenleving van maar liefst € 71.600,- ten opzichte van rokers. Logisch: wie leeft en werkt, levert een bijdrage aan de economie. Wie ziek is en dood ligt te gaan niet.

Het is een interessante boodschap voor de mensen die roepen dat de overheid zich niet met onze individuele gezondheid moet bemoeien en dat preventie toch niets oplevert. Zij hebben dus aantoonbaar ongelijk. Gezond leven heeft ook meerwaarde voor een ander.

Delen