Opwaartse spiraal

Gisteren schreef ik op deze plaats over verbetering van zorguitkomsten in de cardiologie door samenwerking tussen zorgprofessionals. Gelukkig lezen we de laatste tijd vaker berichten over samenwerking om de kwaliteit van zorg te verbeteren, zoals nu ook weer op het gebied van revalidatie. In dit geval gaat het om samenwerking van Revalidatie Nederland en de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen, met betrokkenheid van de zorgverzekeraars CZ en Zilveren Kruis. Het doel is te komen tot een databank met relevante gegevens over de behandelingen en de uitkomsten.

Directeur Jannie Riteco van Revalidatie Nederland geeft duidelijk aan waar de meerwaarde van de samenwerking zit: “De databank biedt de revalidatie-instellingen de mogelijkheid om te benchmarken. Ze zien precies waar ze staan ten opzichte van anderen in de sector. Dit stimuleert instellingen tot verdere kwaliteitsverbetering”. Het is juist die opwaartse kwaliteitsspiraal waarbij de patiënt gebaat is.

Daarom is het ook goed dat twee zorgverzekeraars bij het proces betrokken zijn. Zij kunnen niet alleen een faciliterende rol spelen in het registratieproces dat de basis vormt om tot de benchmarks te komen waarover Riteco het heeft. Ze kunnen ook de kwaliteit belonen, zodat alle aanbieders binnen het segment revalidatie een incentive hebben om het kwaliteitsniveau van de best presterende aanbieder te bereiken. Een proces dat tijd vergt, maar wel de beste manier om de zorg over de hele linie beter te maken.

 

Delen