Opwaartse spiraal
Gisteren schreef ik op deze plaats over verbetering van zorguitkomsten in de cardiologie door samenwerking tussen zorgprofessionals. Gelukkig lezen we de laatste tijd vaker berichten over samenwerking om de kwaliteit van zorg te verbeteren, zoals nu ook weer op het gebied van revalidatie. In dit geval gaat het om samenwerking van Revalidatie Nederland en de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen, met betrokkenheid van de zorgverzekeraars CZ en Zilveren Kruis. Het doel is te komen tot een databank met relevante gegevens over de behandelingen en de uitkomsten.
Directeur Jannie Riteco van Revalidatie Nederland geeft duidelijk aan waar de meerwaarde van de samenwerking zit: “De databank biedt de revalidatie-instellingen de mogelijkheid om te benchmarken. Ze zien precies waar ze staan ten opzichte van anderen in de sector. Dit stimuleert instellingen tot verdere kwaliteitsverbetering”. Het is juist die opwaartse kwaliteitsspiraal waarbij de patiënt gebaat is.
Daarom is het ook goed dat twee zorgverzekeraars bij het proces betrokken zijn. Zij kunnen niet alleen een faciliterende rol spelen in het registratieproces dat de basis vormt om tot de benchmarks te komen waarover Riteco het heeft. Ze kunnen ook de kwaliteit belonen, zodat alle aanbieders binnen het segment revalidatie een incentive hebben om het kwaliteitsniveau van de best presterende aanbieder te bereiken. Een proces dat tijd vergt, maar wel de beste manier om de zorg over de hele linie beter te maken.
4 reacties
9 jaar ná introductie zorgstelsel gaan zorgverzekeraars er zich mee bemoeien..
G K Mitrasing
26 november 2015 / 19:35Een opmerkelijke reactie van je. Je reageerde immers juist zo vaak om stelling te nemen tegen de bemoeienis van de zorgverzekeraars.
Frank van Wijck
26 november 2015 / 19:51http://www.revalidatie.nl/userfiles/File/publicaties/rn-strategisch-beleidsplanprint.pdf
Even doornemen en er dan nog eens op terugkomen.
Het zit toch anders in elkaar dan FvW denkt.
Spiraal Opwaarts? Revalidatie Nederland ziet toch een spiraal neerwaarts en probeert daar op deze manier aan te ontkomen.
Als deze databank daadwerkelijk van de grond komt bieden allen dezelfde kwaliteit, binnen de Gauss curve. Er is immers altijd een Gauss curve. De prijs per product per zorgaanbieder kan nimmer worden gepubliceerd. Die blijft geheim. Het totale budget voor Revalidatie wordt bepaald door de Minister. De prikkel voor de verzekeraars is de wens van de Minister om zo ver mogelijk onder de raming uit te zien komen; het verschil mogen de verzekeraars als winst behouden en, zodra de Tweede Kamer akkoord heeft gegeven, uitkeren aan de aandeelhouders.
Dit als extra prikkel om doelmatig zorg in te kopen.
De economische prikkel werkt in de financiële sector altijd, dus waarom dan niet in de zorg?
ANH Jansen
26 november 2015 / 20:03Nothing personal, ik heb U immers nimmer ontmoet, maar de onnozelheid van uw eigen opmerking ontgaat U..
G K Mitrasing
26 november 2015 / 21:06