Over de premie

DSW zet zijn traditie voort de eerste zorgverzekeraar te zijn die zijn premie voor het komende jaar bekendmaakt voor de basisverzekering. Die stijgt met € 6,50 per maand naar € 124,50.

Dat dit niet strookt met de verwachting die het ministerie van VWS op Prinsjesdag uitsprak, is geen verrassing. Het zijn immers de zorgverzekeraars zelf die hun premie bepalen, het ministerie kan daar slechts naar gokken (en kan dat dus net zo goed achterwege laten). In ieder geval blijft DSW fors onder de € 11,66 premieverhoging per maand die econoom Wim Groot aan het begin van de maand voorspelde. We weten nog niet wat de andere zorgverzekeraars gaan doen, maar dat zij met hun maandpremie bijna 80 procent hoger gaan zitten dan hun kleine broer is zeer onwaarschijnlijk.

‘Put your money where your mouth is’

Bestuursvoorzitter Aad de Groot van DSW noemt vrees voor het in zicht komen van de bodem van zijn reserve als de belangrijkste reden voor de toch wel forse stijging van zijn maandpremie: Daarop kan hij geen invloed uitoefenen: voor die reserves gelden nu eenmaal nationale en Europese verplichtingen. Hij noemt echter ook het duurder worden van de zorg als reden: behandelingen en geneesmiddelen, maar vooral ook de lonen van de 1,3 miljoen zorgmedewerkers. Die zorgmedewerkers gunnen we de loonsverhoging van harte, gelet op de felle discussie die ontstond over de coronabonus. Over het feit dat onze zorgpremie daardoor stijgt mogen we dan ook niet zeuren. Put your money where your mouth is.

Die behandelingen en geneesmiddelen zijn een ander verhaal. We oefenen daarop op individueel niveau invloed uit door stil te staan bij de vraag of ‘Ik ben er toch voor verzekerd’ per definitie de beste keus is. Dat is het zeker niet altijd.

Delen