Papendal

Papendal is het domein van Epke Zonderland en Sven Kramer. De allerlaatste die men in dit paradijs voor topsporters zou mogen verwachten ben ikzelf. Tweemaal daags Nederland in beweging en regelmatig een rondje fietsen – veel meer doe ik niet aan lichaamsbeweging – mag je zelfs geen sporten noemen. Het parkachtige terrein van Papendal nodigt uit voor een wandeling, maar daarvoor moet je toch écht doorrijden naar de nabij gelegen Hoge Veluwe. Wie de locatie zelf wil bezoeken, moet een handjevol medailles kunnen tonen. En dan hebben wij natuurlijk niet over medailles die je als kind na wandelmarsen vergaarde.

Alle vooroordelen werden al bij mijn eerste bezoek aan diggelen geslagen

Maar het wonder is geschied: tot tweemaal toe was uw – bepaald niet zo reislustige – reporter op Papendal. Met dank aan een gezinslid voor wie sport juist alles is en die zich voor diagnostiek en behandeling meldde bij het Sport Medisch Centrum, dat alhier in één van de fraai opgetuigde blokkendozen is gevestigd. Alle vooroordelen werden al bij mijn eerste bezoek aan diggelen geslagen. Uit het gebouw waar wij ons moesten melden kwamen net twee zeventigplussers, waarvan er één nogal moeizaam op krukken liep. En het was zeker geen Ard Schenk.

Maar laat er vooral geen misverstand over bestaan: alles in Papendal ademt sport en Oranje. Nog voor men goed en wel op het terrein is, wordt op een groot paneel aangegeven over hoeveel dagen het eerstvolgende mega-sportevenement is. Het weelderige groen wordt onderbroken door spandoeken met enthousiaste sporters. De bewegwijzering geschiedt op ­– met donkerblauw omrande – oranje borden en in diezelfde kleurstelling zijn ook de speeltoestellen aan de zijkant van het Sport Medisch Advies Centrum. Het kunstgras op een binnenplaats omringt sportende figuren.

In 1986 werd het specialisme sportgeneeskunde door het College Sociale Geneeskunde (CSG) erkend. Volgens Frank Backx, hoogleraar sportgeneeskunde, en Rhijn Visser, voorzitter van de Vereniging voor Sportgeneeskunde, leek hierna ‘het overwippen naar het College Medisch Specialisten’ gemakkelijk. Deze strijd duurde echter tot 1 juli 2014. Ook buiten het sportgebeuren geven sportlustigen het niet snel op. Sinds 2016 vallen de diagnostiek en behandeling die sportartsen leveren onder de verzekerde zorg. De slagbomen bij de toegang van Papendal kunnen dus sindsdien bij wijze van spreken open blijven staan. Twee gezinsleden hebben inmiddels de proef op de som genomen en hun ervaringen zijn zeer positief. Dus ik weet waar ik terecht kan voor het geval ik onverhoopt door Nederland in Beweging toch geblesseerd raak.

Ik weet waar ik terecht kan voor het geval ik onverhoopt door Nederland in Beweging toch geblesseerd raak

Weinig specialismen dragen zichzelf zo uit als de sportgeneeskunde op het Sport Medisch Adviescentrum Papendal. De voorkant van de ontvangstbalie bestaat volledig uit een foto van een schaatser. In het wachtgedeelte hangen een fotomontage van hordelopers op posterformaat en een scherm waarop uiteraard sport wordt getoond. Iets verderop figureert levensgroot een wielrenner in de roes van zijn overwinning. En natuurlijk is de grote top-design vaas met bloemen vlakbij de balie oranje!

Geblesseerde sporters moeten zich in deze omgeving met sport- en lifestyle-bladen binnen handbereik direct al een stuk beter voelen. Wie bekende sporters wil spotten moet veel geduld en geluk hebben. Maar op een gegeven moment nam naast ons in het rijtje fauteuils een jonge wielrenner – op zijn trainingsjack stond het embleem van de KNWU en toen hij werd geroepen hoorden we zijn voornaam ­– plaats die volgens een bericht op internet beslist hoge ogen gaat gooien.

Delen