Pas op de plaats

Dienie Koolen-Goossens
Dienie Koolen-Goossens is zorgondernemer, logopedist en docent. Zij is bestuurlijk actief en heeft passie voor gezondheidszorg en onderwijs. Bekijk ook haar profiel op LinkedIn. Lees alle artikelen van Dienie Koolen-Goossens

Het is al langer bekend dat het van belang is af en toe een pauze te nemen van het werk, zodat je er daarna weer tegenaan kunt. In de huidige tijd lijkt dat niet voor iedereen weggelegd. Door schaarste en ziekte van personeel wordt er gevraagd een schepje bovenop te doen, een tandje erbij. Dit lijkt bijna de huidige norm te worden, terwijl een onderbreking tijdens de dag belangrijk is. En natuurlijk moet er tijd zijn om af en toe de agenda helemaal vrij te maken. Helaas komt het zelfs voor dat vakantiedagen niet kunnen worden opgenomen.

Bij de uitdrukking ‘Pas op de plaats’ denk je aan stilstand. Maar door even een pauze te nemen, wordt je productiviteit veelal groter. De werkdag wordt leuker en je inzet duurzamer. Als omschrijving van bovenstaande uitdrukking zag ik staan: ‘Wachten met waar je mee bezig bent om te kijken hoe ver je bent gekomen en hoe je eventueel verder kunt gaan’. Je kunt tijd nemen voor rust om later weer beter te presteren. In de praktijk worstelt men echter met te weinig tijd.

‘Met regelmaat een pas of pasje op de plaats’

‘Pas op de plaats ‘kun je ook nog anders zien. Denk aan wat Erik Scherder ons steeds voorhoudt. Hij wijst op het belang van bewegen, ook tijdens de school- of werkdag. Dan verschijnt bij mij een beeld van wat pasjes zetten op de plaats, een ommetje maken of bijvoorbeeld even uit je werkruimte stappen. Tijdens de lockdown bleek zeker hoe essentieel dit was bij de hele dag werken achter het beeldscherm. In plaats van de patiënt binnen te vragen, bleven we in onze praktijk veelal op onze plek zitten, klaar voor de volgende beeldafspraak. Een pauze inlassen is dan zeker gewenst. Digitalisering wordt vaak gezien als een bezuiniging, maar die ervaring hadden wij niet. En er kwam zeker stress bij kijken.

‘Laten we ieder vanuit onze eigen invalshoek bewaken dat de dagen en weken niet te vol zijn gepland’

‘Hoe minder stress hoe beter’ en ‘koester de mensen in de zorg’ hoor je overal. Daarvoor heeft ieder een taak, want dit moet wel gefaciliteerd worden. Vanuit mijn werk in de eerste lijn is het kunnen inplannen van administratietijd en pauze een grote zorg. De werkdruk is enorm en de vergoeding gering. Vanuit zorgverzekeraars zie ik apps voorbijkomen om bezig te zijn met mindfulness. Want lekker in je vel zitten staat voorop en het helpt tegen de stress. Maar wat er nu van ons gevraagd wordt, is nagenoeg niet te doen.

Ondersteuning door leidinggevenden, politici, beleidsmakers en zorgverzekeraars is cruciaal. Zij kunnen condities scheppen om goede zorg te bieden met daarbij ook momenten van rust. En dan doel ik niet alleen op een app.

Voor een goede blik op de toekomst is met regelmaat een ‘pas of pasje’ op de plaats hard nodig.

5 Reacties Reageer zelf

 1. Juliette
  Geplaatst op 24 november 2022 om 13:21 | Permalink

  Die apps van zorgverzekeraars zijn er om data te verzamelen. Daarmee kunnen ze straks (over een paar jaar) feilloos een polis aanbieden op basis van je gezonde of minder gezonde gedrag. De app is nu dus gratis, maar kost je later veel geld als je niet oppast. Er zijn maar weinig gebruikers van deze apps die daar nu bij stil staan.
  De gezondheid van zorgverleners zal de zorgverzekeraars al jaren een zorg zijn. Dus laten we inderdaad goed voor onszelf zorgen!

 2. Justine Bots
  Geplaatst op 24 november 2022 om 17:58 | Permalink

  BAM precies wat het om gaat en te makkelijk over wordt gedacht!

 3. Dienie Koolen-Goossens Dienie Koolen
  Geplaatst op 25 november 2022 om 09:45 | Permalink

  Dank Justine en Juliette voor reageren. De opmerking over apps heb ik op twitter nog even geplaatst met vraag om reacties van zorgverzekeraars. Hoop dat zij meedoen aan discussie hier. Enkele reacties van anderen las ik al met o.a. onderwerpen als privacy, geld, updates, aandeelhouders.

 4. Webcare cVGZ
  Geplaatst op 25 november 2022 om 11:29 | Permalink

  We proberen onze Mindfulness app (deze wordt als voorbeeld genoemd in de blog) zo persoonlijk mogelijk te maken. Maar we streven er natuurlijk wel naar om de privacy van alle gebruikers veilig te stellen. We verzamelen daarom geen persoonlijke informatie via de app. Alle ingevoegde gegevens en informatie blijven lokaal opgeslagen op jouw toestel of tablet. VGZ, of derden, zullen hier dus geen toegang toe hebben, nu niet en ook niet in de toekomst. Natuurlijk nemen we de privacy van de gebruikers van onze andere apps ook erg serieus. Als iemand daar vragen over heeft dan beantwoorden we die graag. Webcare cVGZ

 5. Dienie Koolen-Goossens Dienie Koolen
  Geplaatst op 25 november 2022 om 13:44 | Permalink

  Dank Webcare cVGZ voor hier reageren en via facebook. Benieuwd of meer zorgverzekeraars volgen. Het woord ‘streven’ valt me wel op in het bericht. Ik weet dat zorgverzekeraars veel data verzamelen en veel analisten in dienst hebben. Belangrijk dat daar transparantie over is en duidelijk is voor ieder wat ermee wordt gedaan. Fijn dat jullie meedoen aan deze discussie. Het andere onderwerp in dit blog over ondersteuning in de zorg komt vaker ter sprake en de uitnodiging daarop te reageren staat ook open. Alvast dank.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*