Pasta pancetta

Suzan van Veen (44, radioloog in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk) doet haar drie kinderen Bregje (13), Boris (11) en Philip (6) altijd een groot plezier met deze pasta pancetta.

Tekst: Monique Bowman | Bas Beentjes/DB

 

“Dit gerecht komt oorspronkelijk uit een receptenbox, maar ik heb er in de loop der jaren een beetje een eigen draai aan gegeven. Het is een favoriet van onze kinderen en ook de vriendjes en vriendinnetjes die geregeld mee-eten, smullen er altijd van. Voordeel is dat dit gerecht makkelijk te maken is én goed voor te bereiden. Als mijn man en ik vanwege ons werk ’s avonds niet thuis kunnen zijn met het eten, hoeft de oppas de saus alleen maar even op te warmen.”

AA03-2016p076

 

Pasta pancetta

(Voor 4 à 5 personen)

Ingrediënten

  • 1 blik (300-400 gram) gepelde tomaten
  • 1 grote (of 2 kleine) winterwortel in stukjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 grote gesnipperde uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 ons dungesneden pancetta
  • 8 mooie pruimtomaten, ontveld
    en in stukjes
  • halve theelepel tijm
  • halve theelepel oregano
  • scheut witte wijn
  • verse basilicum
  • stuk mooie Parmezaan
  • pasta naar keuze
Bereiding

Fruit de uisnippers in de olijfolie, zorg dat ze niet aanbranden. Voeg de in blokjes gesneden winterwortel, kruiden en geperste knoflook toe. Laat even meebakken. Doe de tomatenpuree hierbij en laat deze even meebakken, onder voortdurend goed roeren. Voeg een scheut witte wijn toe om af te blussen. Laat de smaken even op elkaar inwerken. Voeg de ontvelde tomaten en de tomaten uit blik toe en laat 15 tot 20 minuten sudderen. Snijd onder-tussen de pancetta in reepjes en bak deze uit. Pureer de saus en voeg de uitgebakken pancetta toe. Voeg naar smaak peper toe (zout vind ik zelf niet nodig gezien het zoutje van de pancetta). Serveer met een mooie pasta en maak af met wat blaadjes verse basilicum en veel versgeraspte Parmezaan.

Wijntip Han Sjakes

Wijn bij tomaat is een bekend issue in de gastronomie. Tomaten hebben een hoge zuurgraad, ook al valt dat bij rijpe exemplaren niet zo op. Een geconcentreerde tomatensaus in gerechten kan de wijn dwarszitten. Die moet zelf ook een goede aciditeit hebben om een kans te maken, maar zuur bij zuur wordt snel onaangenaam. Bovendien botst strakke, friszure wijn met het mondgevoel van smeuïge gerechten. Geen appeltje-eitje voor de wijnkeuze dus bij dit zoetzure, boterzachte pastarecept, waarvan ik overigens met kinderlijk plezier heb gesmuld.

Ik herinner me dat ik als kind het liefst suiker op de tomaat deed. In dit pastagerecht vervult de suiker in de peen deze rol met gezonde geestdrift. Met de zachte, in de gepureerde saus gedrenkte penne in de mond realiseerde ik me opeens ook weer hoe vermoeiend het kauwen van voedsel voor kinderen is. Als ik me niet vergis, had ik daar als kind soms zelfs spierpijn van. Voor beide kleinemensenzorgen biedt dit gerecht een bevredigende oplossing. Briljant. Succes verzekerd. Ik trapte er volledig in. De wijn – fris, maar soepel – trouwens ook.

Gagliole, Chianti Classico,Rubiolo 2013 De zoetzure kersen, de florale kruidigheid, een verleidelijk houttoontje en de lichtvoetige ernst van de sangiovesedruif zijn onweerstaanbaar in deze charmante Italiaan (€ 13,50, verkoopadressen via sauterwijnen.nl).

Saint-Saturnin,Les Mastels 2013 Subtiele geur en smaak van Zuid-Franse wilde kruiden en bloemen, fijne fruitzuren, prettig bittertje, snufje vanille, een bescheiden en eerlijke wijn met delicate diepgang (€ 5,49, Jumbo).

 

 

Delen