Perspectief

“Kwaliteit gaat voor bereikbaarheid”, zegt PVV-statenlid Harrie Graansma in de discussie over de toekomst van de ziekenhuiszorg in Friesland. Dat is niet helemaal waar natuurlijk. Optimale kwaliteit van ziekenhuiszorg die voor te weinig mensen bereikbaar is, schiet zijn doel voorbij.

Maar dit neemt niet weg dat het wel een nuchter geluid is in de discussie over de opening (in 2030) van een nieuw ziekenhuis in Joure in ruil voor de geplande sluiting van de ziekenhuizen in Heerenveen en Sneek. Burgers kunnen erg hechten aan ‘hun’ lokale ziekenhuis. De recente protestmars voor behoud van Zuyderland als ‘volwaardig’ ziekenhuis maakte dit eens te meer duidelijk. Bovendien liet die zien dat er altijd wel politieke partijen zijn die hun naam graag aan dit soort acties verbinden. Zeker als er Kamerverkiezingen in aantocht zijn.

Of dit invloed heeft op de uiteindelijke beslissing over de toekomst van een ziekenhuis is de vraag. De aandacht van de landelijke politiek voor zo’n onderwerp is vluchtig. En Sandra de Jong-Snip van Provinciaal Belang Fryslân zegt terecht dat de provincie er niets over te zeggen heeft. Dat ze dit dan toch doet is op zich logisch, het provinciale bestuur komt op voor de inwoners van de provincie omdat die zich zorgen maken.

‘De vraag is of ze in die bezorgdheid voldoende perspectief behouden op de feiten’

De vraag is alleen of ze in die bezorgdheid voldoende perspectief behouden op de feiten. Hoe ‘volwaardig’ is immers een lokaal ziekenhuis dat door personeelskrapte niet optimaal kan werken en voor bepaalde zorgonderdelen een te beperkt patiëntenaanbod heeft om voor professionals interessant genoeg te blijven als werkomgeving? Afgezien daarvan: iedere ziekenhuislocatie kost geld. En daar betalen al die bezorgde burgers aan mee in hun zorgpremie.

Delen