Pijnlijke boodschap

Rob Leensen van advies- en consultancybureau EY doet in het kader van de jaarlijkse zorgbarometer een constatering die veel mensen in de zorg onwelgevallig is, maar wel relevant. Om de inkomsten op peil te houden, willen zorgaanbieders productie draaien en bedden vullen. “De bestuurder wil het hoofd boven water houden, maar het is niet in het collectieve belang natuurlijk”, zegt hij.

Niet fijn om te horen, maar het is wel wat er gebeurt. En het is – in ieder geval deels – nog begrijpelijk ook. Die bestuurder zit gevangen in een situatie waarin hij vastgoed-, personeels-, verduurzamings- investerings- en andere lasten heeft waar omzet tegenover moet staan om het schip drijvend te houden. Dus staat de eigen continuïteit hoger op de agenda dan het maatschappelijk belang.

‘Beste burger, u gaat nu heel snel keihard met de neus op de feiten gedrukt worden over de toestand in de zorg’

Toch begint de situatie nu op heel veel plaatsen in de zorg tegelijk dusdanig nijpend te worden dat een flink aantal schepen in de zorg naar de bodem dreigt te gaan. Accountancybureau BDO maakt dit ondubbelzinnig duidelijk met de beschrijving van de stand van zaken bij de ouderenzorgorganisaties. Maar daartoe beperkt het zich niet.

“Beste burger, u gaat nu heel snel keihard met de neus op de feiten gedrukt worden over de toestand in de zorg. En we kunnen er vooralsnog maar weinig aan doen om de pijn voor u te verlichten.” Zou er een politieke partij zijn die dit in de verkiezingsdebatten met zoveel woorden durft te zeggen?

Delen