Pittige courgettepasta

Gemiddeld één keer per maand koken en eten vierdejaarsstudenten farmacie Mellisa Köller (22) en Tomy Huijbregts (22) samen.   

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Herbert Wiggerman

06-2014p072-073“We kennen elkaar al sinds het begin van onze studie. We woonden destijds tegenover elkaar in Utrecht, en aten in die eerste jaren van onze studie bijna elke dag samen. Hoewel we inmiddels niet meer in dezelfde buurt wonen, proberen we nog één keer per maand samen te eten. Die dag zitten we vaak al ’s middags in de collegezaal op onze smartphones gerechten te bekijken en recepten uit te wisselen. Deze zomerse pasta is eigenlijk een samenvoeging van twee recepten die we een keer op internet hebben gevonden. De combi vonden we heel geslaagd, en op deze manier komen we meteen aan onze dagelijkse dosis groenten.”

Pittige courgettepasta

(Voor 2 personen)

Ingredienten

Saus

  • 1 Spaanse peper, in ringen
  • 2 uien, in halve ringen
  • 2 blikken tomatenblokjes (à 400 gr)
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 3 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 50 gr kappertjes
  • 100 gr zwarte olijven
  • 250 gr spekreepjes

Pasta

  • 3-4 grote courgettes
Bereiding

Bak in een grote pan de spekreepjes tot ze lichtbruin zijn. Voeg de gesneden ui, Spaanse peper en knoflook toe en fruit het geheel 3 minuten. Doe de kappertjes en zwarte olijven erbij en bak nogmaals 3 minuten. Voeg tot slot de tomatenblokjes en de oregano toe en laat het ongeveer 8 minuten inkoken. Rasp ondertussen de courgettes in lange dunne slierten, dit wordt de ‘pasta’. Rangschik de courgetteslierten op een (warm) bord, en schep de (goed hete) saus eroverheen.

Wijntip Han Sjakes

Druiven zijn als mensen: ze verschillen in capaciteiten en talenten. En net als wij hebben ze een gunstige omgeving nodig om zich te ontplooien; het ene kind heeft nu eenmaal meer aandacht nodig dan het andere.

Nebbiolo is een buitenbeentje binnen het selecte gezelschap edele wijndruiven. Nebbiolo barst van de aanleg, maar is extreem gevoelig voor opvoeding. Waar cabernet sauvignon, chardonnay of tempranillo overal op de wereld thuis zijn, is nebbiolo vrijwel uitsluitend in de Italiaanse regio Piëmont te vinden, waar hij een glansrol speelt in Gattinara, Carema, Boca, Barbaresco, Roero en andere lokale wijnen.

Barolo is de beroemdste nebbiolowijn. Serieuze wijn met een serieus prijskaartje, dat misschien zelfs nog in guldens is afgerekend, want een goede Barolo moet minstens tien jaar rijpen. Gelukkig is er ook minder gewichtige nebbiolo, om jong te drinken, waarvoor je niet meteen de hoofdprijs betaalt. Met minder en mildere tannines – die nebbiolo zijn kenmerkende stroeve weerbarstigheid geven. Hoewel luchtiger en speelser, is toch vrijwel altijd zijn aangeboren diepgang en adellijke inborst te proeven. Perfect bij de courgettes met kruidige tomatensaus.

Fontanafredda, Nebbiolo Langhe 2012. Pittig en fris, met een verfijnde geur van rozen, kruiden en een snufje tabak. Ferm en streng, maar onweerstaanbaar (Albert Heijn, € 9,99).

Plus Huiswijn Spanje, Biologische Tempranillo.Liever geen tannine? Dit is een heerlijk eenvoudige, pure, houtvrije en extatisch frisfruitige Tempranillo uit La Mancha. Allemansvriend, zorgeloos lekker. (Plus, € 4,49).

 

 

Delen