Pittige erwtensoep

Oud-verpleegkundige Marjan Enzlin (49) is hoofdredacteur van Arts en Auto. Ze is getrouwd met Jeroen en heeft twee dochters. 

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Merlin Daleman/DB

01-2015p078“Koken doe ik eigenlijk nooit, mijn man is de baas in de keuken. Behalve als er erwtensoep moet worden gemaakt, dat is míjn specialiteit. Mijn erwtensoep is in familie- en vriendenkring beroemd, ieder jaar organiseren we zelfs een winterwandeling hier langs de Waal met snert als beloning. Het recept is afkomstig van mijn moeder, maar ik heb er in de loop der jaren wel een eigen draai aan gegeven. Eigenlijk is dit een snelle variant, bouillontrekken kost me veel te veel tijd.”

Pittige erwtensoep

(voor circa 5 liter soep)

Ingrediënten

  • 750 gram spliterwten
  • 500 gram soepgroenten
  • 250 gram ribkarbonades
  • 250 gram magere spekblokjes
  • 6 runderbouillonblokjes
  • grote aardappel
  • grote winterpeen
  • halve knolselderij
  • magere rookworst
  • zout en peper naar smaak
  • sambal oelek
  • Turks brood
  • katenspek
Bereiding

Bak de ribkarbonades even aan in wat boter of olie tot ze bruin zijn (garen gebeurt later in de soep), ontdoe ze daarna van het bot en snij in stukjes. Bak de spekblokjes kort in hun eigen vet, haal ze uit de pan en zet ze even weg. Snij de peen, knolselderij en geschilde aardappel in flinke stukken. Was de spliterwten en zet deze op met ruim 3 liter water. Breng aan de kook en schep het schuim weg. Voeg vervolgens aan het kokende water alle groenten en het vlees toe (m.u.v. de rookworst), plus de bouillonblokjes. Laat twee uur, onder af en toe goed roeren, zachtjes koken. Voeg ten slotte de rookworst in stukjes toe, twee theelepels sambal oelek, en eventueel naar smaak nog zout en peper. Serveer met het brood en de katenspek.

Wijntip Han Sjakes

Erwtensoep is behoorlijk zoet, leerde ik nadat enkele ontkurkte flessen al snel weer in de koeling verdwenen omdat ze er zuur en schraal bij afstaken. De verhouding zoet/zuur speelt wel vaker de hoofdrol. Een nadrukkelijk zoet element in een gerecht – hoezeer dat ook kan worden gemaskeerd door zoute en kruidige ingrediënten – gaat snel ten koste van droge wijn. Zuur toevoegen kan helpen. Ik begrijp nu waarom in sommige erwtensoeprecepten een scheut azijn op de payroll staat.

Het liep volledig in de soep met Australische Shiraz en Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, terwijl de laatste toch zo’n goede kans leek te maken met zijn expressief groene, bijna erwtachtige aroma. Een mooie wijn (Giesen The Brothers Sauvignon Blanc, Jumbo, Ä 9,99), maar bij erwtensoep is het een snertwijn.

Het pakte goed uit met het lichtzoete bier Westmalle Dubbel en juist weer helemaal níet met Westmalle Tripel, die toch ook niet helemaal suikervrij is. De wijn die wel ging stralen bij de enige echte Hollandse wintersoep was een mildzoete Pinot Gris uit de Elzas. Snert is een selectief soepje.

Kuentz-Bas Pinot Gris Tradition 2013. Zalvend zachte, exotisch kruidig-fruitige en mollige wijn uit de Elzas. Geurt en smaakt naar gember, witte bloemen, honing en meloen (grotere filialen van Albert Heijn, € 8,99).

Westmalle Dubbel Donker, lichtzoet bier van de monniken van de abdij in Westmalle. Fruitig, moutig en kruidig trappistenbier met 7% alcohol en een droge bitterfrisse afdronk (diverse supermarkten en slijterijen, € 1,30).