Politiek aan zet
Corinne Ellemeet (GroenLinks) kreeg forse kritiek op haar voorstel om kritisch te kijken naar de vraag of doorbehandelen wel altijd de juiste keuze is. Onterecht, want haar voorstel snijdt hout en ze presenteerde het genuanceerd. Niemand beschimpte oncoloog Barbara ven Leeuwen toen die een kleine twee jaar geleden zei: “Iemand die na anderhalf jaar nog steeds niet over de dood van zijn kat heen is, kan het ook na een zware operatie moeilijk krijgen.” En hoogleraar geriatrische oncologie Johanneke Portielje (LUMC) oogstte bijval voor haar voorstel bij oudere kankerpatiënten de behandelkeuze niet alleen te laten afhangen van de tumor, maar deze patiënten ook geriatrisch in kaart te brengen.
Maar zo verging het Ellemeet dus niet. Niet alleen omdat de media aan de haal gingen met de leeftijd van zeventig jaar die ze noemde, maar ook omdat ze politica is. De politiek moet zich niet met deze discussie bemoeien, vonden velen. Gelukkig trekt de politiek zich niets van deze kritiek aan, want minister Bruno Bruins maakt nu bekend werk te maken van haar voorstel. Hij legt bij ZonMw de vraag neer of geriaters een grotere rol kunnen spelen bij ziekenhuisbehandeling van oudere patiënten.
Politiek Den Haag eist zijn plaats weer op in de zorg
Maar hij trekt het ook breder. Niet alleen door te stellen dat kritisch kijken naar overbehandeling voor patiënten in alle leeftijdscategorieën aan de orde is, maar ook door een rem te zetten op onzinnige zorg. Ook dat is niet nieuw, want in het hoofdlijnenakkoord voor de medisch specialistische zorg is afgesproken deze zorg steeds goed te evalueren. Maar evalueren alleen is niet genoeg, zegt Bruins nu, de uitkomsten moeten ook in de praktijk worden gebracht.
‘We laten het over aan het veld’ lijkt dus op zijn retour. Politiek Den Haag eist zijn plaats weer op in de zorg.
8 reacties
Geldverspillerij, baantjescarroussel, bureaularapporten en goud geld voor adviseurs, bloggers en rapportenschrijvers.
Reeds vanaf 2005 bekend:
” Abstract
Evidence of the health-promoting influence of primary care has been accumulating ever since researchers have been able to distinguish primary care from other aspects of the health services delivery system. This evidence shows that primary care helps prevent illness and death, regardless of whether the care is characterized by supply of primary care physicians, a relationship with a source of primary care, or the receipt of important features of primary care. The evidence also shows that primary care (in contrast to specialty care) is associated with a more equitable distribution of health in populations, a finding that holds in both cross-national and within-national studies. The means by which primary care improves health have been identified, thus suggesting ways to improve overall health and reduce differences in health across major population subgroups.”
Trek nog een blik geriaters open die overal hun plasje nog eens over moeten doen.
Met je onzinnige zorg. Hou toch op.
G. van der Bij
15 februari 2019 / 11:13Dat iets bekend is, wil nog niet zeggen dat er (direct) naar wordt gehandeld. De zorg heeft zich in de loop van decennia ontwikkeld tot het model waarnaar ze nu is ingericht: gecompartimenteerd, met beroepsgroepen die ieder alleen het stukje van de zorg voor hun rekening nemen waarvoor ze zijn opgeleid (“Appendix in 2”, “Subluxatie rechterschouder”) en met behandelaars die gericht zijn op behandelen en die daarbij niet altijd kijken naar de mens achter de aandoening.
Dus “Met je onzinnige zorg. Hou toch op”? Nee, daarmee kan ik het absoluut niet eens zijn. Er is veel te winnen.
Frank van Wijck
15 februari 2019 / 11:22Ik heb er nog een, voor pientere politici:
” Lopen de zorgkosten uit de hand? Consulteer een handchirurg! “
G. van der Bij
15 februari 2019 / 14:20Ja grappig. Zullen we het nu weer over de inhoud hebben?
Frank van Wijck
15 februari 2019 / 14:29Ik deel uw zorgen.
Anno 2019 is dit inhoudelijk, namelijk.
G. van der Bij
15 februari 2019 / 19:59Nee uw zorgen zijn niet de mijne. Maar dat begreep u al.
Frank van Wijck
15 februari 2019 / 23:43Uw zorgen ?
Dat is een ad hominem !
Nu graag terug naar de inhoud.
G. vd Bij
16 februari 2019 / 21:35Mijn zorg is dat in de zorg wordt geluisterd naar mensen die woorden als “afbraak” in de mond nemen en kreten gebruiken als “het kan toch niet zo zijn dat in een beschaafd land als Nederland…”. Nu beslissingen nemen over de zorg die als pijnlijk worden beschouwd is geen afbraak en is precies wat een beschaafd land als Nederland nodig heeft, om te waarborgen dat de zorg over twintig jaar ook nog steeds beschikbaar, betaalbaar en van goede kwaliteit is. Dat is mijn inhoud. Wat is de uwe?
Frank van Wijck
16 februari 2019 / 21:45