Praktijk aan huis – ‘Dorpsdokter’ Janske Poos

‘Dorpsdokter’ Janske Poos (39) vindt dat er veel voordelen zitten aan de kleinschalige plattelandspraktijk die ze sinds 2009 samen met haar man Sjoerd Prins (38) aan huis voert.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: De Beeldredaktie/Kees van de Veen

“Toen we in 2008 klaar waren met de huisartsopleiding, hebben we ons tijdens een campertocht bezonnen op de toekomst. Omdat we goed samenwerken en twee jonge kinderen hadden, ging onze voorkeur uit naar een praktijk aan huis. Nog maar net terug hoorden we van mijn schoonmoeder dat de huisarts van een klein Fries dorp was overleden. We hebben gebeld of er behoefte was aan waarnemers en niet veel later konden we het huis met praktijk overnemen.

‘We zijn veel slagvaardiger dankzij korte lijntjes’

Drogeham is een dorp met 1700 inwoners. Onze overige 600 patiënten komen uit omliggende plaatsjes. Zowel voor onszelf als voor onze patiënten zitten er veel voordelen aan een kleinschalige praktijk aan huis. We bieden hetzelfde als een groot gezondheidscentrum, maar zijn slagvaardiger dankzij korte lijntjes. De persoonlijke setting maakt ons ook laagdrempeliger; fysiotherapeuten uit het dorp of wijkverpleegkundigen wandelen geregeld even binnen om iets door te geven of een kop koffie te drinken. Daarnaast is een praktijk aan huis met jonge kinderen gewoon handig.

Natuurlijk zijn er ook nadelen, want in een klein dorp lopen werk en privé al snel door elkaar. Als we vakantie hebben, moeten we echt weg om los te komen van de praktijk. En voor het maaien van de voortuin heeft Sjoerd een tuinman ingeschakeld. Want als hij daar zelf staat, schiet hij geen meter op.”

101652a-01

Delen