Prijs en waarde

Ik pleit voor de herintroductie van een oude volkswijsheid: ‘Kinderen kennen de prijs van alles, maar de waarde van niets’, maar dan nét even anders. Opa’s en oma’s zeiden dit nog weleens over hun kleinkinderen als die weer eens wilden hebben, hebben, hebben. Tegenwoordig hoor je het niet veel meer.

De vrouw over wie ik het gisteren in mijn blog had, wist heel goed het financiële verschil tussen een behandeling die wel en niet binnen het verzekerde pakket valt. Maar aan de waarde van die verzekerde behandeling voor haar geval ging ze voorbij. (En ook aan het feit dat ze een eigen risico heeft trouwens, maar dit terzijde.)

In de loop van de dag zag ik een Tweet voorbij komen van Verzekeringsnieuws (@VerzNieuws): “Als 1ste weten wat premies zijn voor zorgverzekeringen 2014? Geef u op voor Zorgverzekering 2014 Alert Service”. Ik durf de stelling aan dat de vrouw uit mijn blog van gisteren zich direct aangesproken voelt door die tekst. Veel mensen trouwens. Toch zegt die tekst niet zo veel. Het heeft weinig nut om de zorgpremie 2014  als eerste te weten, want iedere Nederlander heeft rond de komende jaarwisseling evenveel tijd om over te stappen van de ene naar de andere zorgverzekeraar. Bovendien is het veel belangrijker om als verzekerde te weten wat je precies voor die premie krijgt. Toch wordt over die inhoudelijke waarde veel te weinig gecommuniceerd. Zowel de overheid als de zorgverzekeraars hebben hier een taak in, in hun streven naar beheersing van de zorgkosten. Het gebeurt te weinig, en het lijkt verzekerden ook weinig te interesseren.

U voelt al waar in naartoe wil hè, met die oude volkswijsheid: ‘Verzekerden kennen de prijs van alles, maar de waarde van niets’.

Delen