Prijskaartje
De VVD was duidelijk gisteren: de vraag naar zorg neemt toe en we willen die zorg voor iedereen betaalbaar houden. Dus moet de zorgpremie omhoog, want “daar hangt nu eenmaal een prijskaartje aan.” Op de sociale media was vooral de SP actief om tegen deze redenering in het verweer te komen. “Onze gezondheidszorg gaat niet om vraag maar om medische noodzakelijkheid”, Twitterde Renske Leijten. Maar wat we medisch noodzakelijk vinden, kunnen we steeds moeilijker betalen, bracht Instituut voor Publieke Waarden hier tegenin, de zorg verdringt andere publieke problemen.
Dit is niet het enige wat tegen Leijtens standpunt in te brengen is. Er komt bij dat wat we medisch noodzakelijk vinden, niet per se hetzelfde is als wat medisch noodzakelijk is. Denk aan de discussie over de vraag of we vier protonencentra nodig hebben. Denk aan de discussie over eindeloos doorbehandelen. Denk aan praktijkvariatie. Denk aan de druk die patiënten op huisartsen en medisch specialisten kunnen uitoefenen om nóg een onderzoek te doen, hoewel de professional op grond van zijn kennis en ervaring weet dat dit geen zin heeft. Denk aan medicijnen die wel worden verstrekt maar niet worden ingenomen. Of aan het blijven verstrekken ervan zonder stil te staan bij de vraag of dit nog zinvol is.
De vraag hoe de zorgpremie zich in de komende jaren zal ontwikkelen, hebben we voor een belangrijk deel zelf in de hand.
7 reacties
In Juni concludeerde de RvZ dat dit zorgstelsel ongeschikt is om de kosten te beheersen. 8+ jaar zijn de, door Frank van Wijck opgehemelde zorgverzekeraars bezig,…What’s new?
Ingrijpen lijkt me prima dan wordt de financiële ruimte voor andere publieke domeinen wellicht ruimer….. mits deze ook niet vermarkt worden.
G K Mitrasing
28 augustus 2014 / 22:39Voor ophemelen is het nog wat vroeg. Afgezien daarvan ben ik niet zo van het ophemelen. Wel ben ik een voorstander van het huidige stelsel, en vind ik het terecht dat de zorgverzekeraars hierin de rol van regisseur hebben gekregen. Ze staan immers precies tussen de partijen die de zorg aanbieden en de verzekerden die er gebruik van maken.
Overigens: ik merk wel dat het beeld dat anderen hebben over de zorgverzekeraars begint te veranderen. Zie hiervoor mijn blog “kantelen” van 29 augustus.
Frank van Wijck
30 augustus 2014 / 13:06Ik heb blijkbaar iets gemist.
Regie geven aan diegenen “die precies tussen de partijen die de zorg aanbieden en de verzekerden die er gebruik van maken ” blijkt de oplossing voor het probleem !
Tja, en dan sta je met je mond vol tanden….
Maar vervolgens overwint de nieuwsgierigheid het van je schaamte.
En dan vraag je je af : in hoeveel landen is het model van “regie geven aan diegenen die precies tussen de partijen staat die de zorg aanbieden en de verzekerden die er gebruik van maken ” geslaagd?
E.Kriek
31 augustus 2014 / 22:15Het is in ontwikkeling Kriek. Geef het tijd.
Frank van Wijck
31 augustus 2014 / 22:59Compliment voor deze fraaie inhoudelijke respons.
Dat moet ik eens proberen te vertellen bij mijn patiënten, van Wijck.
Sic.
E.Kriek
31 augustus 2014 / 23:09Dat hoeven medici niet te proberen, dat doen ze al vaak. Medici moeten nog steeds vaak tegen patiënten zeggen dat de grenzen van wat mogelijk is zijn bereikt. En heel vaak zullen zij dan van die patiënten te horen krijgen: “Maar er zijn toch nieuwe geneesmiddelen in ontwikkeling”. Tegen zulke patiënten kunnen medici dan niet meer zeggen: “Geef het tijd”, want die tijd hebben patiënten in dat stadium niet meer, maar het principe is hetzelfde. Ik denk dus dat medici heel vaak zeggen dat de ontwikkelingen in volle gang zijn maar dat ze op dit moment nog even niet méér kunnen doen dan ze al doen.
Met het stelsel is het net zo: het is in ontwikkeling. Het bestaat pas acht jaar, vergeet dat niet. Dat lijkt misschien lang, maar bij de komst van het huidige stelsel was de boodschap dat gestuurd moest worden op kwaliteit, en over die kwaliteit was op dat moment nog nauwelijks wat bekend. Er kon dus nog nauwelijks invulling aan worden gegeven. Dat verandert nu.
Frank van Wijck
1 september 2014 / 08:37het stelsel bestaat pas 8 jaar… Schut en van de Ven concluderen dat het na 8 jaar nog niet erg is opgeschoten.
Maar ja… of je die stukken leest is maar de vraag. Canoy wrs wel en hij doet alsof en negeert. Ach toch, Zwitserland,( het enige land dat met zorgverzekeraars beter presteert dan NL met een flink prijskaartje) zet volgende maand de zorgverzekeraars in het museum van oudheden; die varkenscyclus moet Nederland alleen nog even doorgaan. We zijn pas onderweg.. from nowhere to the middle of nowhere.
G K Mitrasing
1 september 2014 / 10:54