Prioriteiten stellen

Midden vorige week maakte Paulette Timmermans, directeur van Zelfstandige Klinieken Nederland, bekend geen personeel meer uit te lenen aan de ziekenhuizen tijdens de tweede coronagolf. Wat moeten we daarvan vinden?  

Je kunt er op twee manieren naar kijken. De eerste is: wat de particuliere klinieken betreft is het dus ieder voor zich. Nu de ziekenhuizen noodgedwongen reguliere zorg afschalen om ruimte vrij te maken voor de grote toestroom aan Covid-19-patiënten, kunnen de klinieken goede zaken doen. Dat doen ze ook, stelt Timmermans. Het aantal patiënten dat in klinieken wordt geholpen, stijgt de laatste weken met 10 tot 20 procent.

‘Wat de particuliere klinieken betreft is het dus ieder voor zich’

De tweede zienswijze is dat de patiënten die afhankelijk zijn van de zorg waarin klinieken gespecialiseerd zijn – oogheelkunde, dermatologie, orthopedie, cardiologie en chirurgie – kunnen worden geconfronteerd met verergering van hun klachten als ze daaraan niet tijdig worden geholpen. Bovendien kosten ze de samenleving geld als ze door hun ziekte niet in staat zijn te werken. Aan de coronamaatregelen die de overheid de afgelopen periode heeft genomen, hebben we gezien hoe moeilijk de afweging is tussen het beheersbaar houden van de coronacrisis en oog blijven houden voor het economisch perspectief.

Een dag later bood Timmermans verdere uitleg voor haar weigerachtige houding: bij de eerste golf van de crisis werd het personeel dat de klinieken uitleenden niet daadwerkelijk ingezet, stelde ze daarbij. Er waren problemen bij het inzetten of er was sprake van een slechte match van taken en ervaringen. Het zou interessant zijn om te horen wat de ziekenhuizen van deze argumenten vinden.

Delen