Prioriteiten stellen

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Midden vorige week maakte Paulette Timmermans, directeur van Zelfstandige Klinieken Nederland, bekend geen personeel meer uit te lenen aan de ziekenhuizen tijdens de tweede coronagolf. Wat moeten we daarvan vinden?  

Je kunt er op twee manieren naar kijken. De eerste is: wat de particuliere klinieken betreft is het dus ieder voor zich. Nu de ziekenhuizen noodgedwongen reguliere zorg afschalen om ruimte vrij te maken voor de grote toestroom aan Covid-19-patiënten, kunnen de klinieken goede zaken doen. Dat doen ze ook, stelt Timmermans. Het aantal patiënten dat in klinieken wordt geholpen, stijgt de laatste weken met 10 tot 20 procent.

‘Wat de particuliere klinieken betreft is het dus ieder voor zich’

De tweede zienswijze is dat de patiënten die afhankelijk zijn van de zorg waarin klinieken gespecialiseerd zijn – oogheelkunde, dermatologie, orthopedie, cardiologie en chirurgie – kunnen worden geconfronteerd met verergering van hun klachten als ze daaraan niet tijdig worden geholpen. Bovendien kosten ze de samenleving geld als ze door hun ziekte niet in staat zijn te werken. Aan de coronamaatregelen die de overheid de afgelopen periode heeft genomen, hebben we gezien hoe moeilijk de afweging is tussen het beheersbaar houden van de coronacrisis en oog blijven houden voor het economisch perspectief.

Een dag later bood Timmermans verdere uitleg voor haar weigerachtige houding: bij de eerste golf van de crisis werd het personeel dat de klinieken uitleenden niet daadwerkelijk ingezet, stelde ze daarbij. Er waren problemen bij het inzetten of er was sprake van een slechte match van taken en ervaringen. Het zou interessant zijn om te horen wat de ziekenhuizen van deze argumenten vinden.

2 Reacties Reageer zelf

 1. Herman Nieuwenhuis
  Geplaatst op 20 oktober 2020 om 21:21 | Permalink

  Een tendentieuze intro van een blog die twee kanten had willen belichten. Voorzien van de beeldvorming dat alleen in klinieken mensen geld verdienen met het verlenen van zorg. Bij uitstek Arts en Auto zal ongetwijfeld beter weten.
  Wat de beleidslijn van ZKN betreft, die is gebaseerd op de ervaringen in de eerste golf en de breed gevoelde noodzakelijkheden in de tweede. Nederland wil covidzorg en reguliere zorg.
  Wat de ziekenhuizen (met zo’n 75.000 verpleegkundigen) van onze argumenten vinden is minder interessant dan de argumenten en cijfers die de ziekenhuizen nog moeten produceren om onze 500 verpleegkundigen in te lijven. Vooralsnog gaan de klinieken in Nederland niet allen voor zinnige zorg maar ook voor de zinnige inzet van hun mensen.
  Herman Nieuwenhuis, woordvoerder ZKN

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 20 oktober 2020 om 21:46 | Permalink

  Wat is er precies tendentieus aan twee kanten belichten? Afgezien daarvan, dat alleen in klinieken mensen geld verdienen aan het verlenen van zorg hoort u mij niet zeggen en leest u ook niet in mijn blog. Iedereen die in de zorg werkt (of die erover schrijft, zoals ik) verdient zijn geld aan de zorg.