Publiek besef

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Alle zorgverzekeraars hebben inmiddels hun premies voor de basisverzekering bekendgemaakt. Maar ze zijn nog niet allemaal klaar met de onderhandelingen met de ziekenhuizen. Een jaarlijks terugkerend fenomeen waarin voor de bühne doorgaans klakkeloos de zorgverzekeraars de zwarte Piet toegeschoven krijgen.

Hoe terecht dat is, is onderwerp van discussie. Bestuurder Tom Kliphuis van zorgverzekeraar VGZ had daar een paar dagen geleden in FD  een duidelijke kijk op: “Ondanks het hoofdlijnenakkoord tussen zorgverzekeraars, overheid en ziekenhuizen, waarin een zeer beperkte volumegroei is afgesproken, komen sommige ziekenhuizen met opvallend hoge eisen. Het verschil tussen hun eerste bod en wat in het hoofdlijnenakkoord staat, is nog nooit zo groot geweest. Het argument is altijd: ja, maar wij hebben dubbele vergrijzing of groei van de bevolking. Ze hebben altijd wel een reden.”

‘Ja, maar wij hebben dubbele vergrijzing of groei van de bevolking’

Dat die redenen lang niet altijd even valide zijn, is genoegzaam bekend. Het probleem is echter dat de zorgverzekeraars – en Kliphuis benoemt dit ook – zwak staan in de onderhandelingen en dat de ziekenhuizen een beetje achterover kunnen leunen. Zo van: ‘Als puntje bij paaltje komt, gaat die zorgverzekeraar toch wel akkoord. En als die dat niet doet, stap ik naar de krant en heb ik probleemloos de publieke opinie op mijn hand’.

Dat is de puzzel die de zorgverzekeraars hebben op te lossen. Een beetje meer publiek besef van de vooral op eigen continuïteit gerichte rol die de ziekenhuizen in dit proces spelen zou geen kwaad kunnen. Die eigen continuïteit vooropstellen is voor ons als verzekerden en patiënten immers niet per se het meest waardevolle en toekomstbestendige uitgangspunt.

4 Reacties Reageer zelf

 1. D. van der Maat
  Geplaatst op 18 november 2018 om 20:07 | Permalink

  Wat een verdriet!

  Maar misschien dat Kliphuis zich kan troosten:

  Niettegenstaande de reserve van 2,4 miljard euro, staan immers zowel Sinterklaas als de Kerstman klaar om hem op te beuren.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 18 november 2018 om 21:13 | Permalink

  Het is niet Tom Kliphuis die het verdriet gaat voelen maar de verzekerden die hij vertegenwoordigt en de verzekerden bij de andere zorgverzekeraars. U en ik dus en alle andere Nederlanders, want wij brengen de zorgpremie op. Ik ga ervan uit dat u net als ik wil dat die goed besteed wordt. En dat kan beter dan hoe het de afgelopen jaren is gebeurd. Maar dan zullen wel eerst de ziekenhuizen een flinke veer moeten laten. Dat cadeau gaan Sinterklaas en de kerstman ons niet geven.

 3. D. van der Maa_t
  Geplaatst op 18 november 2018 om 21:54 | Permalink

  ” Het is niet Tom Kliphuis die het verdriet gaat voelen maar de verzekerden die hij vertegenwoordigt”
  ” U en ik dus en alle andere Nederlanders, want wij brengen de zorgpremie op”

  Bangmakerij.
  Intimidatie.

  Middelen die men inzet als men geen inhoudelijk argument heeft.

  U onderschat hiermee helaas opnieuw uw lezers ( u weet wel, die zorgverleners die uw blogjes betalen) .

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 18 november 2018 om 22:25 | Permalink

  U mag natuurlijk zelf bepalen of mijn inhoudelijke argumenten u wel of niet bevallen, dat is aan u. Het feit dat u ze afdoet als bangmakerij en intimidatie wekt de suggestie dat ze u niet bevallen. Het zij zo.