Rare verhalen

Een goede kennis van ons belandde met een anafylactische shock op de intensive care. Soja was de meest waarschijnlijke boosdoener. Ik werd over haar gebeld: zou een recent doorgemaakte COVID-19 of een andere virusinfectie een rol gespeeld kunnen hebben? Daar geloofde ik niet in.

Later op de dag werd ik teruggefloten door een familielid die op internet een publicatie uit een vakblad voor allergologen had gevonden. Wanneer darmepitheel wordt aangetast door een infectie, kan meer soja de bloedbaan bereiken en een anafylactische shock veroorzaken. Het artikel ging over een kind maar een volwassene kan hetzelfde overkomen.

Een raar verhaal wordt al snel een rare patiënt

Als schrijver ben ik verzot op ‘rare’ verhalen maar als dokter moest ik er niets van hebben. Niets is zo onbevredigend wanneer je geen etiket op het potje met klachten kunt plakken. Een ‘raar’ verhaal wordt dan al snel een ‘rare’ patiënt. Iedere arts kent er wel een aantal.

Nu zijn er twee soorten ‘rare’ patiënten. Bij de ene groep kan zelfs een legertje specialisten geen enkele afwijking op het spoor komen: die mensen zijn voer voor psychologen en psychiaters. Bij de andere groep worden wel afwijkingen gevonden, maar weten dokters zich er geen raad mee. Dat is pas écht frustrerend. Het onderscheid tussen een raadselachtig en ‘raar’ verhaal is voor hen niet zo groot.

Toevallig werd ik over bovengenoemde patiënte gebeld op de dag dat ik een artikel over superzeldzame afwijkingen van covidvaccinaties onder ogen kreeg. De Groene Amsterdammer van 2 februari jl. wijdde er maar liefst tien pagina’s aan, hetgeen op zich al heel bijzonder is.

De auteur is Jop de Vrieze, biomedisch wetenschapper en onderzoeksjournalist, die in 2014 bekendheid kreeg met het boek ‘Allemaal beestjes’. Zijn artikel is een relaas met persoonlijke kanten, waarin hij op knappe wijze het moeizame proces beschrijft van op zijn minst erkenning voor mensen die na een covidvaccinatie hun leven verwoest zagen door ernstige en langdurige klachten.

‘Als íets is blijven hangen, dan is het de wanhoop en vervreemding bij de patiënten’

Jop de Vrieze: ‘De verhalen die ik hoorde van meer dan tien patiënten en de tientallen andere verhalen die ik las, zijn veelal vergelijkbaar. Binnen enkele dagen na hun – soms eerste, soms navolgende – prik kregen mensen klachten als zware hoofdpijn en ongecontroleerde trillingen, gevolgd door zenuwpijn, extreme vermoeidheid, moeite met concentreren, hartklachten en allerlei ontstekingen. Sommigen kregen eerst het stempel angststoornis, bijna allemaal belandden ze in een langdurig traject met veel onbegrip en scepsis bij de artsen. Als ze na eindeloos wachten al een diagnose kregen, was dat vaak zonder de bevestiging dat de prik een rol kan hebben gespeeld.’

COVID-19 heeft volgens het Center for Systems Science en Engineering (CSSE) tot nu toe wereldwijd bijna zeven miljoen mensen het leven gekost. Hoeveel zouden dat er zijn geweest wanneer er niet ruim meer dan dertien miljard vaccinaties waren gegeven?

Xandra Schutte en Evert de Vos schrijven in de Groene Amsterdammer dat volgens berekeningen van Britse onderzoekers alleen al in het eerste jaar na de introductie van met name mRNA-vaccins mede dankzij de grote vaccinatiebereidheid wereldwijd meer dan twintig miljoen levens gespaard zijn gebleven. Waarom zou je dan nog over bijwerkingen hiervan gaan zaniken? Dat is echter te kort door de bocht.

Op basis van algemene cijfers van Duitse autoriteiten zouden ernstige bijwerkingen op coronaprikken bij zo’n 0,02 procent van de gevaccineerden voorkomen. Dit is slechts een fractie (tussen de 10 en 12%) van het geschatte aantal patiënten met post-Covid. In Nederland zou het toch nog altijd gaan om enkele duizenden mensen. De ontregeling van het autonome zenuwstelsel waarvan sprake zou zijn, heeft echter forse consequenties voor de levenskwaliteit van betrokkenen. Maar zoals Jop de Vries schrijft: ‘Als íets is blijven hangen, dan is het de wanhoop en vervreemding bij de patiënten.’ Hun ‘rare’ verhalen moeten eerst serieus worden genomen.

Naschrift:

Overzicht van het aantal meldingen van bijwerkingen in Nederland: lareb.nl/coronameldingen

Delen