Reserve

Een duidelijke boodschap van bestuursvoorzitter Willem van Duin van Achmea: zijn bedrijf wil niet langer de reserves inzetten om de ziektekostenpremie laag te houden. Door vorig jaar 108 miljoen uit de reserves in te zetten en het jaar ervoor 426 miljoen is de solvabiliteit van het bedrijf met de labels Zilveren Kruis, De Friesland en FBTO gedaald van 154 naar 142 procent.

Dat klinkt nog steeds gezond hoog, maar zorgverzekeraars zijn gebonden aan de eisen van Solvency II, de richtlijn die de Europese Unie heeft opgesteld om te voorkomen dat zorgverzekeraars failliet kunnen gaan. Ze zijn daarom verplicht voldoende kapitaal te hebben. Ruben Wenselaar van Menzis maakte eerder al eens inzichtelijk hoe relatief die kapitaalreserve is, door te stellen dat een zorgverzekeraar die op enig moment geen inkomsten meer heeft maar wel alle facturen moet blijven betalen na drie maanden blut is.

Nu zal de situatie waarin een zorgverzekeraar helemaal geen geld meer binnenkrijgt zich niet zo snel voordoen, maar dit neemt niet weg dat Van Duin wel gelijk heeft met zijn stelling dat het uithollen van de reserves van zorgverzekeraars geen duurzame ontwikkeling is. Ze raken dan immers ook een keer op. En als tegen die tijd geen maatregelen genomen zijn om de zorgkosten structureel te beteugelen, gaat de zorgpremie in één keer met een forse klap omhoog. Ton Reijns, partner bij KPMG Financial Services, waarschuwde eind vorig jaar ook al dat het huidige premiebeleid op de langere termijn niet houdbaar is. Toch iets om eens over na te denken.

Delen