Risotto met rivierkreeftjes
Mariska Albracht-van der Linden (37) is waarnemend huisarts in Hoevelaken en huisartsdocent aan de Universiteit Utrecht. Ze is getrouwd met Jascha en moeder van Felix (3,5) en Hugo (1).
Tekst: Monique Bowman | Beeld: Herbert Wiggerman /DB
“Wat mij zo aanspreekt in de Italiaanse keuken is het maximale effect dat bereikt wordt met slechts een handjevol ingrediënten. De gerechten zijn vaak zó simpel en tegelijk zó smaakvol. Risotto vond ik altijd al lekker, maar na een verblijf in 2004 in Verona voor een talencursus Italiaans was ik er helemaal dol op. Deze risotto heb ik ooit zelf bedacht. Ik vond groene asperges en rivierkreeftjes erg lekker en gecombineerd bleken ze het ook goed te doen. Het hart van mijn man Jascha heb ik met deze risotto veroverd en onze kinderen eten het nu ook graag, dus het komt geregeld op tafel.”
Risotto met rivierkreeftjes en groene asperges
(voor 2 personen)
- 300 gram groene asperges (of eventueel 1 courgette als minder chique variant)
- 250 gram rivierkreeftjes
- 150 gram risottorijst
- 1,5 liter visbouillon (van 2 blokjes)
- 1 bekertje (demi) crème fraîche (125 cc)
- 1 teen knoflook
- 1 ui
Maak de visbouillon. Snijd ui en knoflook fijn en bak deze aan in wat olijfolie in een pan met een dikke bodem. Voeg de risottorijst toe, meng deze door het ui-knoflookmengsel en voeg er steeds, onder voortdurend roeren, een beetje visbouillon bij (in totaal is de kooktijd ongeveer 20-30 minuten, zie ook de verpakking van de risottorijst). Voeg halverwege de groene asperges (of eventueel de courgette) in kleine stukjes toe en ga door met het geleidelijk toevoegen van de bouillon. Schep, wanneer de rijst goed gaar is, eerst de rivierkreeftjes en vervolgens de crème fraîche erdoorheen; schep het geheel nog even om zodat alles goed warm is voordat u het serveert (tip: verwarm de borden voor).
Wijntip Han Sjakes
De kant-en-klare Chinese rivierkreeftjes in de supermarkt zien er altijd zó rommelig uit dat ik besloot op zoek te gaan naar verse exemplaren. Het liefst uit Nederland, nam ik me voor nadat ik had gelezen dat beroepsvissers op onze polderkreeftjes jagen.
Een vruchteloze speurtocht. Na vele omfietswegen kwam ik thuis met Amerikaanse rivierkreeft, gevangen in Spanje. Ongepeld gekookt en ingevroren, verser dan dit kon ik ze niet vinden. Procambarus clarkii is de officiële soortnaam, die ik ook was tegengekomen op de kuipjes kreeftvlees uit China. Waarom mijn gepantserde vrienden dreven in een badje witte wijn met kruiden is me een raadsel. Wie zit daar nou op te wachten? Overigens lagen ze er na het pellen net zo rommelig bij als in de supermarkt.
De wijn? Ik koos voor mollig wit vanwege de romige risotto, met ook wat vegetale trekjes om de asperges tegemoet te komen. Schaaldieren zelf zijn nooit zo kieskeurig, is mijn ervaring. Heel veel witte wijn gaat ervan stralen. Zo ook nu. Smullen!
Johann Müllner, Grüner Veltliner, K 2014 De K van Krems an der Donau. Krokant limoenfris en toch kreeftvriendelijk rond. Bloemkruidig, licht pikant, met kwiek zoetig fruitzuur. Veel karakter voor een kleine prijs (Aldi, € 4,59).