Rode loper voor de eerste lijn

Vorige maand mocht ik samen met de directeur van VvAA Groep op bezoek bij minister Schippers van VWS. Onder onze arm een speciaal voor haar gemaakte Arts en Auto special, waarin ruim 800 adviezen met betrekking tot kostenbeheersing in de zorg stonden. Adviezen van individuele zorgprofessionals. Uiteraard van uiteenlopende aard en elkaar soms tegensprekend. Niks menselijks is ook de zorgprofessional vreemd, dus een aantal van de adviezen had een hoog not-in-my-backyard-gehalte. Niettemin werden ook zeer veel constructieve en intelligente oplossingen aangedragen.

Eén advies kwam bij bijna iedereen terug: maak haast met het versterken van de eerste lijn. Logisch, want de eerste lijn levert kwalitatief goede zorg, is poortwachter naar de tweede lijn én kost veel minder. Ik heb me laten vertellen dat de eerste lijn maar 4 procent van de totale zorgbegroting soupeert. Hoe dan ook, we waren dus bij de minister en brachten haar onder meer dat advies; maak haast met het versterken van de eerste lijn.

Ik weet niet of het geholpen heeft, maar feit is dat in meest recente zorgakkoord ruim baan wordt gemaakt voor versterking van de eerste lijn (het plan is er tenminste). Zeer terecht, want in de eerste lijn kan heel veel op een prima manier opgelost worden. Huisartsen zijn ook medisch specialisten, tenminste wat mij betreft. Als ik de hele groep artsen moet beschrijven, spreek ik dan ook bij voorkeur over ‘huisartsen en andere medisch specialisten’. Huisartsen zijn als generalist namelijk gespecialiseerd in het scheiden van dat wat zij zelf, eventueel met hulp van andere eerstelijns zorgprofessionals, kunnen behandelen en dat wat verwezen moet worden naar een andere medisch specialist in de tweede lijn.

Het zou weleens zo kunnen zijn dat de sleutel tot kostenbeheersing in de zorg bij de eerste lijn ligt. Die eerste lijn verdient het dan ook om met alle egards door ons behandeld te worden. En met ons bedoel ik dan de overheid, de tweede lijn en de patiënten. Gewoon eigenlijk door iedereen. In plaats daarvan, gebeurt vaak het tegenovergestelde. Natuurlijk; we roepen allemaal dat de eerste lijnzorgprofessionals het goed doen, maar we maken nauwelijks middelen voor ze vrij. In plaats daarvan komen we met nog meer bureaucratische regels en ellende.

Wat mij betreft gaan ‘we’ heel rap, heel veel investeren in de eerste lijn. Rode loper uit en geld, aandacht, energie, liefde, warmte en koestering in groothandelverpakking aandragen. Opdat onze eerstelijns zorgprofessionals kunnen doen waar zij goed in zijn. Dat verlicht de druk op de financiering in de zorg structureel en direct. Het geld wat daarmee bespaard wordt, kan deels worden aangewend om de tekorten te verkleinen en deels om ook in de tweede lijn professionals op een goede manier hun werk te laten doen tegen een mooie prijs. Maar ik ben bang dat het zo simpel allemaal niet ligt.

Delen