Roergebakken spitskool
Wilfred Sip (42) is fysiotherapeut met een duopraktijk in Breda (Ragas & Sip Expertisecentrum Sport, Bewegen en Gezondheid).
Tekst: Monique Bowman | Beeld: Robert van den Berge
“Voor Slim Slank heb ik het beweegprogramma geschreven. De zeventig recepten die erin staan, tien weken lang voor elke dag één, zijn bedacht door voedingsdeskundige Clara ten Houte de Lange. Ik heb ze nog lang niet allemaal uitgeprobeerd, maar wát ik heb gemaakt, vond ik verrassend lekker. Vooral de combinaties van ingrediënten en de smaakmakers die Clara gebruikt, had ik nooit zelf kunnen verzinnen. Deze roerbakschotel met spitskool en gember is een van mijn favorieten. Dat zelfs ík het kan maken, wil wel wat zeggen.”
Roergebakken spitskool met gember en cashewnoten
(voor 2 personen)
- 1 spitskooltje van 500-600 gr in
- brede repen
- 1 volle eetlepel verse gemberwortel, fijn geraspt
- 1 geperst teentje knoflook
- 1-2 theelepels sambal badjak
- 2 el olie
- 2 el Japanse sojasaus
- 2 el verse koriander
- 50 gr cashewnoten
- 125 gr meergranenrijst
Kook de rijst 8-10 minuten in een pan met 225 ml water en een beetje zout en laat de rijst daarna afgedekt 15 minuten staan. Verwarm de olie in een hapjespan en bak de knoflook met de gember en sambal tot het lekker gaat geuren. Schep de repen spitskool erdoor en roerbak alles 3-4 minuten. Voeg de sojasaus en 2-3 eetlepels water toe en verwarm de spitskool nog enkele minuten tot de kool beetgaar is. Schep de koriander erdoor. Rooster de cashewnoten in een droge koekepan tot ze knapperig zijn. Schep de rijst in wijde kommen en verdeel de spitskool erover en strooi daar de cashewnoten overheen.
Seizoenstip: in de zomer is dit gerecht ook lekker met paksoi in plaats van spitskool; ’s winters is witte kool een goed alternatief.
Wijntip Han Sjakes
In het boek Taste buds and molecules gaat François Chartier op zoek naar aromatische overeenkomsten in wijn, spijs en kruiden. Het boek staat vol met geheimzinnige stofjes, zoals kamfeen en beta-bisabolene. Hoe meer aromatische moleculen wijn, spijs en kruiden met elkaar delen, des te groter de kans op een smakelijke combinatie.
Gember, sambal en koriander zijn krachtige ingrediënten, die vragen om een stevige wijn. Viognier
heeft van nature een stevige body. Ik was benieuwd wat Chartier ervan zou zeggen.
De Franse sommelier wijst op de moleculaire verwantschap tussen capsaïcine (hete pepers, sambal) en gingerol (gember). Dit zou verklaren waarom deze specerijen vaak samen in gerechten worden gebruikt, terwijl hij Viognier noemt als wijn die het vuur van spicy gerechten kan temperen.
Volgens Chartier past Gewürztraminer het beste bij gember. Beide Viogniers (zie Wijntip) blusten echter niet alleen de sambalbrand, ze werden ook dikke vrienden met de gember en de koriander. Wees wel voorzichtig met de Japanse saus. Droge wijn krijgt snel ruzie met de nadrukkelijke (zoute) smaak van sojasaus.
Frisse, fruitige wijn uit Zuid-Afrika. Kwieke zuren en een prettige bite van limoenschil. Overgieten in een karaf komt de wijn ten goede (€ 5,49, Albert Heijn).
Christophe Pichon, Condrieu 2010
Zonder deze klassieker uit de Noord-Rhône zou Viognier buiten Frankrijk niet bestaan. Móet u een keer gedronken hebben. intens, krachtig, vuursteen, karamel en houttonen (€ 36,99, Gall & Gall).