Rosenmöller heeft gelijk
Paul Rosenmöller, voorzitter van het Convenant Gezond Gewicht, oogst felle reacties op zijn plan in cao’s een bepaling op te nemen die eisen stelt aan de levensstijl van werknemers. Een aantal ervan is op deze plaats zelfs niet voor herhaling vatbaar, vanwege de scheldwoorden en andere krachttermen die erin gebruikt worden. Het zit ons hoog, zo veel is duidelijk.
Laat ik dan maar weer even degene zijn die het tegengestelde standpunt inneemt, maar ik vind dat Rosenmöller groot gelijk heeft. Werkgevers en werknemers hebben wederzijdse verplichtingen ten opzichte van elkaar. De werkgever heeft de verplichting om de werknemer een veilige werkomgeving te bieden waarin die de ruimte krijgt om zichzelf te ontplooien, en de verplichting om die werknemer daarvoor adequaat te belonen. En de werknemer heeft in ruil daarvoor de verplichting zijn werk naar beste kunnen uit te voeren, zich daarin te ontwikkelen en te zorgen dat hij beschikbaar blijft voor dit werk. Dit laatste is trouwens niet alleen een verantwoordelijkheid tegenover de werkgever, maar ook tegenover de maatschappij. Niemand wil dat de belastingen omhoog gaan, niemand wil dat de zorgkosten blijven stijgen, niemand wil dat de economische crisis lang blijft voortslepen. We willen allemaal een gezonde economie en die draait nu eenmaal het best op gezonde mensen.
Het plan van Rosenmöller doet een beroep op iedere Nederlander om zich als een verantwoordelijk en volwassen mens te gedragen. Dat dit stuit op onbegrip van mensen die zich niet geroepen voelen om ook maar één millimeter buiten de eigen belevingssfeer te denken, vind ik onverteerbaar.
3 reacties
“Het plan van Rosenmöller doet een beroep op iedere Nederlander om zich als een verantwoordelijk en volwassen mens te gedragen”.
Dat is op zichzelf redelijk.
Wat dat met werknemers & werknemers te maken heeft, zo’n ouderwetse vakjes indeling, is mij niet duidelijk. In 2020 werkt 45% van de beroepsbevolking zelfstandig en zijn de meeste klassieke werknemers die we vandaag kennen verdwenen. Maar zoals gewoonlijk is het ‘maar wat roepen’ van onze politieke en bestuurlijke elite het enige wat nog in hun macht ligt…
r van den hoff
8 juli 2013 / 17:18overigens, de woorden van hierboven ‘klassieke werknemers’ mag u zomaar omwisselen voor ‘klassieke werkgevers’…
r van den hoff
8 juli 2013 / 17:21http://www.skipr.nl/blogs/id1509-wij-worden-in-het-pak-genaaid.html
Rob Scheerder geeft netjes aan waarom Paul Rosenmuller door de pomp wordt getrokken. Paul Rosenmuller, Groenlinks. In te huren voor iedere klus, per dagdeel betaald. No worries. Er is een verband tussen inkomens en gezondheid, inkomens en preventie, inkomens en levensverwachting, opleiding en gezondheid,preventie en levensverwachting. Laten we dat nu eens via de CAO regelen.
En nu allemaal naar bed. Tandjes poetsen en handen boven de lakens en licht gaat om 11.00 uit. En stil wezen. Papa en Mama Staat moeten nog wat doen.
Verandering van life style via de CAO veranderen? Daar moet je een Convenant voor afsluiten, maar de belastingen op vetten, suikers, tabakswaren, alcohol e.d. mogen niet omhoog. Dat gaat ten koste van de omzet en daarmee de belastingopbrengsten en dat kunnen Papa en Mama Staat niet gebruiken. Papa en Mama staat gaat geen stapje terug doen. De kinderen moeten maar wat harder lopen. De zweep erover, maar wel blijven consumeren.
Rob Scheerder heeft gelijk. We worden in het pak genaaid.
ANH Jansen
8 juli 2013 / 18:34