Salade gerookte kip en ananas
Joyce Landman (52) werkt al dertig jaar als mondhygiënist, waarvan de laatste vijf jaar in een eigen praktijk in Heiloo (NH). Ze is getrouwd en moeder van een dochter van 20 en een zoon van 16.
Tekst: Monique Bowman | Beeld: Bas Beentjes/DB
“Tijdens lange praktijkdagen kookt mijn man Ed altijd, heerlijk! Een hobbykok wil ik mezelf niet noemen, maar wat ik wel graag maak, is deze salade. Het is een recept van een kookclub van mijn buren dat het altijd goed doet bij een koud buffet of brunch. In de oorspronkelijke receptuur stonden vier bleekselderijstengels. Ik gebruik de hele stronk, niet alleen vanwege de lekker stevige bite die dat geeft, maar ook omdat ik gezond en bewust eten heel belangrijk vind. Preventie zit ons mondhygiënisten toch in de genen!”
Salade met gerookte kip en ananas
(voor 8 personen)
- 400 gram gerookte kipfilet
- 200 gram cashewnoten
- 5 eetlepels mangochutney
- 5 eetlepels mayonaise
- 2 theelepels kerrie
- 1 blik ananas (500 gram)
- stronk bleekselderij
- peper en zout
- stokbrood
Snij de kipfilets in kleine blokjes. Snij de bleekselderij eerst in de lengte door en vervolgens in blokjes. Laat de ananas goed uitlekken (bewaar het sap) en snij ook deze in blokjes. Rooster de cashewnoten even in een hete pan met antiaanbaklaag (blijf erbij en roer geregeld om verbranden te voorkomen). Roer de mangochutney met de mayonaise, kerrie, een scheut ananassap en wat zout en (liefst versgemalen) peper naar smaak in een kom door elkaar. Schep er de kipfilet, bleekselderij, ananas en noten doorheen en zet weg in de koelkast zodat de ingrediënten goed in kunnen trekken.
Serveren: laat de salade tijdig op kamertemperatuur komen, schep alles nog een keer om en controleer of er nog wat peper en/of zout bij moet. Serveer met stokbrood.
Wijntip Han Sjakes
De eerste hap van deze exotische salade deed me direct twijfelen aan de chardonnay die als disgenoot was klaargezet. De zoetzure kracht van de chutney en de ananas had ik danig onderschat. De droge wijn zou het daarbij weleens moeilijk kunnen krijgen. Was wijn met een vergelijkbare zoet-zuurbalans geen betere keuze geweest? Ik denk dan aan lichtzoete Elzaswijn of een mooie Duitse Riesling met wat restzoet. Ja, dat zouden best goede matches zijn, maar gelukkig is het chardonnay geworden; anders hadden we nooit geweten hoe zinderend die combinatie onverhoopt bleek te zijn.
Er gebeurt iets in de mond. De chardonnay wordt slanker en strakker van de kipsalade. Hij werkt verfrissend bij het smeuïge van de salade en sluit tegelijkertijd bijzonder goed aan bij de knapperige noten en selderij. Dikke vrienden!
Altijd blijven experimenteren in de keuken en aan tafel, stelde ik tijdens het smullen tevreden vast. Richtlijnen, adviezen en beproefde combinaties zijn mooi, maar niets is zo bevredigend als nieuwe, verrassende en onverwacht spannende smaaksensaties.
Craggy Range, Chardonnay, Kidnappers Vineyard 2012. Chique chardonnay van een van de meest geavanceerde wijnhuizen in Nieuw-Zeeland. Getoast hout, tropisch fruitig, verfijnd secuur en schoon met een verkwikkende frisdroge afdronk (€ 18,75, adressen via orbwijn.nl).