Schade
Afgelopen donderdag schreef Jan Peter Rake op Twitter: ‘Als kinderarts ben ik ook bezorgd. Voorkom onnodige ziekte en overlijden en laat je kinderen vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Het zijn geen onschuldige kinderziektes. Ik heb mijn kinderen daarom alle vaccinaties laten geven. #ikvaccineer’. Velen volgden door, ieder vanuit hun eigen persoonlijk of beroepsperspectief, dezelfde boodschap te tweeten.
Het is een reactie op de zorg van het RIVM dat voor de tweede keer op rij een kleiner deel van de jonge kinderen alle basisvaccinaties tegen infectieziekten heeft gekregen. De vaccinatiegraad is tot onder de negentig procent gezakt, met alle potentiële schadelijke gevolgen voor de samenleving van dien.
Afgelopen zaterdag schreef Rake dat zijn tweet door velen was gelezen en overgenomen, maar dat hij zich afvraagt of de boodschap ook de ouders raakt die twijfelen over vaccinatie. Als de overload aan gescheld in reacties erop iets zegt, is dat zeker de vraag.
‘De discussie over hoe de overheid te werk ging tijdens de coronacrisis is niet goed voor het publieke vertrouwen in de coronavaccinatie en vaccinaties in bredere zin
Over de manier waarop de overheid te werk ging tijdens de coronacrisis, bestaat veel discussie. Dat is niet goed voor het vertrouwen van de samenleving in de politiek, wat al erg genoeg is. Maar ook niet voor het publieke vertrouwen in de coronavaccinatie en vaccinaties in bredere zin, wat vele malen schadelijker is. Dat er geen parlementaire enquête komt om die overheidsaanpak te evalueren, is dan ook een ernstige zaak. Bram Hahn noemt dit in EW een blamage en dat is het ook. Maar het is meer dan dat. Een blamage schaadt alleen het aanzien van het parlement. Niet willen leren van wat daar is gebeurd, als basis om het nu in relatie tot de zorg van het RIVM beter te doen, schaadt veel meer dan dat.