Schande

De basisverzekering is tot vijf keer zo duur geworden als de ziekenfondspremie in 2005 was, berichtte vergelijkingssite Independer.nl. En iedereen (behalve Rob Adolfsen van Anno12 – ere wie ere toekomt) schreef het braaf over en Twitterde het vrolijk rond. Zo wordt nieuws dus geboren. De vraag hoe inhoudelijk correct dit nieuws is, lijkt er even niet meer toe te doen als we iets te horen krijgen waarover we ‘schande’ kunnen roepen. En dat is jammer, want met het ‘feit’ dat Independer hier naar buiten brengt, is nogal wat mis.

Independer vergeet bijvoorbeeld te vermelden dat de overheid in 2006 bij de introductie van de stelselherziening in de zorg de beslissing heeft genomen om het nominale premiedeel met ongeveer een factor drie te verhogen. De overheid dacht hiermee het kostenbewustheid over de zorgconsumptie bij de burger te vergroten en de concurrentie tussen de zorgverzekeraars aan te wakkeren. Independer vergeet ook dat compenserende maatregelen zijn ingevoerd, denk bijvoorbeeld aan de zorgtoeslag, om koopkrachtverlies van burgers te voorkomen.

Wat natuurlijk wel waar is, is dat sinds 2005 aan het basispakket is gesleuteld. Maar wat Independer er dan weer niet bij vermeldt, is dat naast pakketmaatregelen nemen ook steeds nieuwe behandelingen in het pakket worden opgenomen. Persoonlijk vind ik dat dit op verantwoorde wijze gebeurt. Ik zie liever dure oncologische geneesmiddelen in het pakket dan rollators. En dat de zorgpremie hierdoor omhoog moet, is wat mij betreft verdedigbaar. Voor nieuws dat geen nieuws is, geldt dit niet.

Delen