Alle beetjes helpen – Schoonschip

‘Hoe levert u een bijdrage aan een duurzame wereld?’, vroeg Arts en Auto de lezers. De redactie kreeg enthousiaste reacties uit alle hoeken van het land. Niet je hele leven omgooien, maar steeds iets kleins veranderen, lijkt het motto. “Hou je leven fijn, maar kijk kritisch naar wat je anders kunt doen.” In deze reeks vertellen lezers hoe zij dat aanpakken. Wie weet raakt u geïnspireerd.

Tekst: Andrea Linschoten

Huisarts Nienke van Bergen (38) uit Amsterdam verhuist eind dit jaar met haar vriend Matthijs en hun kinderen naar het in aanbouw zijnde drijvende dorp Schoonschip. De 46 drijvende woningen zijn goed geïsoleerd, hebben warmtepompen, zonneboilers en een groen dak, en zijn voorzien van de modernste duurzame technieken, zoals het terugwinnen van warmte uit douchewater. Van Bergen: “We wilden groter gaan wonen en iets doen met duurzaamheid. Toen vonden we dit project, het is echt een feest dat het ons gelukt is erbij te komen.”

“In ons dagelijks leven zijn we best duurzaam bezig, we vliegen niet, eten biologisch en kopen kleding het liefst tweedehands. Toen ik een paar jaar geleden in Zandvoort de praktijk van mijn vader overnam en deze wilde verbouwen, heb ik dat ook zo duurzaam mogelijk gedaan, met goede verf, isolatie, per kamer ingestelde verwarming en zonnepanelen op het dak. Ook scheiden we het afval en gebruik ik bijvoorbeeld biologische handzeep. Met kleine dingen kun je toch verschil maken. Houd je leven fijn, maar kijk kritisch naar wat je anders kunt doen. Als iedereen íets doet, bereik je samen een heleboel.”

Meer informatie over Schoonschip en verhalen van de toekomstige bewoners op schoonschipamsterdam.org.

Meer artikelen uit deze reeks vindt u bij alle beetjes helpen

 

Delen