Selfie-schaamte

Ik kom steeds meer mensen tegen die niet meer vliegen en geen vlees meer eten om hun CO2-uitstoot te beperken. De klimaatcrisis leidt tot vliegschaamte en vleesschaamte. Bewust gebruik van telefoons, tv’s en andere elektronica is minstens zo effectief. In Nederland veroorzaken we daarmee meer CO2-uitstoot dan met vliegen. 

Niemand weet hoeveel elektriciteit de datacenters en verdeelstations voor internet in Nederland precies gebruiken. Volgens de beste schattingen is dat bijna net zoveel als alle huishoudens bij elkaar aan stroom gebruiken. Dan hebben we het nog niet over mobiele telefoons, zendmasten en beeldschermen. Dat kost bij elkaar nog eens dezelfde hoeveelheid energie.

Het internet is de laatste jaren geëxplodeerd. Tot nu toe is het energieverbruik ervan dankzij een steeds grotere efficiency gelijk gebleven, maar internet blijft doorgroeien: het verdubbelt elke twee jaar. Experts vrezen dat verdere winst in efficiency moeilijk wordt en het stroomgebruik gaat stijgen. 

De klimaatwinst van minder internet

Kunnen we die groei beperken? Camera’s op mobieltjes zijn verantwoordelijk voor 40 procent van het internetverkeer in Europa. We zouden dus minder selfies moeten maken. Of minder Netflix kijken – de tweede grote dataverbruiker. Vliegen en vlees beperken is nog makkelijk. Minder internet is lastiger. Daarvoor is het te veel vervlochten met alles wat we doen.

Dat hoeft ook niet als we de energie duurzaam opwekken. Alle windmolens in Nederland bij elkaar leveren precies genoeg elektriciteit voor het Nederlandse internet. Dan moeten we nog wel windmolens bijbouwen voor de andere dingen die we doen.

Delen