Sentimenten

Wil 97 procent van de Nederlanders de bejaardenhuizen terug? Of wil 97 procent van de Telegraaf-lezers dat? Of 97 procent van een selecte groep van die lezers, die reageerden op de stelling van de dag? Erg duidelijk wordt het niet uit de berichtgeving over de uitslag van die stelling.

Dat is jammer. Want als de zorg een belangrijk thema moet worden in de aanloop naar de verkiezingen – en volgens zeven op de tien kiezers moet dat – is het wel handig als de politieke partijen weten wat kiezers van hen verlangen op dit thema. Volgens het AD-artikel willen die vooral ‘oplossingen’, maar dat is wel erg generiek. Dit kan voor de een bijvoorbeeld persoonlijke zorg door een vaste zorgverlener betekenen. En voor de ander digitale zorg die hem eigen regie geeft en voorkomt dat hij steeds voor controles naar het ziekenhuis moet of moet wachten tot de thuiszorg aanbelt.

De kiezers maken het de politieke partijen niet makkelijk om van zorg een leidend verkiezingsthema te maken

Dat de kiezers het de politieke partijen niet makkelijk maken om van zorg een leidend verkiezingsthema te maken, blijkt ook uit het feit dat velen vinden dat meer geld naar de zorg moet gaan, maar dat tegelijkertijd hun vaste lasten niet mogen stijgen. Blijkens de doorrekening van de zorgparagrafen lijken aardig wat politieke partijen overtuigd van het bestaan van de geldboom. Maar boomspecialisten hebben die nog niet kunnen vinden.

Een deel van de politieke partijen gaat ook mee in het sentiment van een aantal mensen dat we moeten terugkeren naar het Ziekenfonds. Dat was een mooi systeem inderdaad, als je particulier verzekerd was.

Delen