Snel geld

Afgelopen maart liet bestuurder David Jongen van Zuyderland Medisch Centrum nog weten ‘tijdig’ te hebben bijgestuurd om de financiële situatie van de organisatie te keren. Dat was niet waar natuurlijk, want die bijsturing was keihard nodig om een uitweg te vinden uit het financiële tekort waarin het ziekenhuis beland was.

Nu leren we dat die bijsturing niet alleen ontijdig was, maar bovendien onvoldoende. De productie is achtergebleven met als logisch gevolg dat er ook te weinig geld binnenkomt. Om het tij te keren, gaan de poliklinieken en twee operatiekamers tijdelijk ook op zaterdag open. Over het feit dat De Limburger expliciet vermeldt dat dit niet alleen gebeurt om de wachtlijst weg te werken, maar vooral ook om de productie te verhogen en zo de slechte financiële situatie te verbeteren, klaagt Zuyderland niet. Maar het laat wel in een reactie weten zich te distantiëren van de term ‘cash cows’ die de krant gebruikt in relatie tot de knie- en heupoperaties die het ziekenhuis op die zaterdagen wil gaan doen. Op zich begrijpelijk natuurlijk, want het is niet leuk voor een ziekenhuis om zo te worden neergezet. Maar ook wel een beetje flauw, want het zijn inderdaad bij uitstek ingrepen waarmee een ziekenhuis vrij eenvoudig geld kan verdienen en dat is ook precies wat nu Zuyderland nodig heeft.

Verder valt één ding op. Als patiënten zo lang op die knie- of heupoperatie moesten wachten, waarom maakten ze dan geen gebruik van wachtlijstbemiddeling? Blijkbaar zijn we het nog steeds heel erg gewend om ‘gezondheidszorg’ en ‘wachttijden’ als synoniemen te beschouwen.

Delen