Snel leren schaken

Computers schaken beter dan mensen. Dat is moeilijk te verteren voor menselijke topschakers. Toen wereldkampioen Magnus Carlsen verrassend werd verslagen door de jonge schaakgrootmeester Hans Niemann, moest er wel een computer in het spel zijn. Niemann had stiekem contact met een schaakcomputer via een op afstand bestuurbaar sex-toy in zijn anus, zo luidde de onbewezen beschuldiging.

Het platform chess.com, dat een online schaaktoernooi met de twee schakers organiseerde, analyseert het gedrag van alle schakers die bij hen deelnemen. Is iemand plotseling opvallend goed, dan is dat verdacht. Extra alert worden de organisatoren bij originele zetten. Goede schakers bestuderen schaakpartijen uit het verleden en leren veel uit hun hoofd. Zij doen meestal zetten die al eens gezet zijn,
zeker in de eerste helft van een partij.

Maar een computer denkt vooruit, rekent miljarden mogelijkheden door en komt daardoor vaker op iets nieuws. Nog merkwaardiger is het als iemand alleen maar goede zetten doet. Dat doen mensen niet. Mensen hebben af en toe een geniale inval, maar doen ook middelmatige zetten. Alleen wie slechter speelt dan een computer, speelt eerlijk, is de redenering.

Eerlijke mensen zijn slechter dan computer

De gewraakte partij van Niemann is geanalyseerd met antifraudesoftware. Niemann was slim, zo bleek, maar niet bovenmenselijk slim. Dat neemt de verdenking niet weg. Slimme fraudeurs doen soms expres een domme zet om antifraudesoftware te misleiden. Toptoernooien staan in de schijnwerpers. Maar helpen computers ook bij huiswerk of examens? We weten het niet. Maar zou het erg zijn?

Computers hebben het schaakspel niet vermoord. In tegendeel. Schakers kunnen supersnel trainen tegen een computer. Computers hebben het schaakspel een boost gegeven. Als ze helpen bij huiswerk
of examens, kunnen ze studenten uitdagen. Computers verdienen het om volwaardig mee te doen aan schaaktoernooien en examens. Niet heimelijk, door buttplugs die op afstand worden bediend, maar openlijk, om wat ze kunnen. Vals spelen kan dan nog steeds. Maar samenwerken met de computer is spannender en levert meer op.

Delen