Snurken, wie is er niet oud mee geworden?

Bij snurken vind ik het bijzonder dat de partner wel wakker wordt van het heftige geluid, maar de snurker zelf niet. Een enkele keer schiet de snurker ineens wakker, maar meestal wordt vooral de bedrust van de partner ernstig verstoord. Dat hierdoor relatieproblemen kunnen ontstaan, vind ik niet vreemd. Vermoeidheid en irritaties stapelen zich op. Helemaal als de snurker ontkent! Het lijkt me trouwens vervelend als je in je eerste nacht met een nieuwe vriend harde snurkgeluiden maakt. Er rust toch een bepaald taboe op, zeker bij vrouwen.

Hoewel ik dacht dat iedereen op oudere leeftijd gaat snurken, zie ik dat niet terug in de cijfers. Ik lees percentages tussen 10 en 25 procent bij de vrouwen en tussen 20 en 50 procent bij de mannen. Leeftijd speelt wel een rol, maar ook lichaamsgewicht, verkoudheid en alcohol, net zoals slapen op de rug. Ook medicijnen en roken kunnen invloed hebben. Of een vergrote keel- of neusamandel, ook bij kinderen.

Vaak kan er operatief of met een plaatje van kunststof wel iets aan gedaan worden. Waarschijnlijk zijn er al hulpmiddelen geprobeerd: neusspreiders of waarschuwingstekens (wanneer het snurken begint of iemand op zijn rug gaat liggen).

‘Merk je zelf niets van het snurken, dan ben ik wel benieuwd hoe ze achter die cijfers komen?’

Tegenwoordig melden steeds meer mensen zich bij KNO-artsen met snurkklachten. Ouderen, maar ook jongeren en mensen zonder overgewicht. Misschien gestuurd door de partner, of uit schaamte. Of uit angst voor slaapapneu?

Ik dacht dat iedereen door ouderdom last krijgt van slappe weefsels en gaat snurken. De eerder genoemde percentages spreken dit echter tegen. Maar merk je er zelf niets van, dan ben ik wel benieuwd hoe ze achter die cijfers komen? Ons brein schijnt de geluiden die we zelf maken te filteren. Dus bij een vragenlijst die je zelf moet invullen zullen er veel vals negatieven zijn. En dat bij ieder een slaaponderzoek afgenomen is, lijkt me niet waarschijnlijk.

Laatst zag ik bij een woonprogramma een schitterend huis, pas gebouwd door een verliefd stel. Tijdens de rondleiding verbaasde de interviewer zich erover dat ieder een eigen slaapkamer had. De reden hiervoor bleek het snurken van een van de twee te zijn. Zij hadden het probleem op deze manier opgelost.

Delen