Software huren

Wat valt er na dertig jaar nog aan een tekstverwerker te verbeteren? In drie decennia werden computers honderdduizend maal krachtiger, maar al die tijd is tekstverwerking maar weinig verbeterd. Een paar extra opties, dat is het wel. Echte vooruitgang gaat traag. Voormalig Philipsdirecteur Theo Claasen noemde dat de ‘Wet van de Logaritmische Verbetering’: bij elke verdubbeling van computerkracht gaat het nut maar één stapje vooruit.

Toch moeten softwaremakers elke keer iets nieuws bedenken, anders kopen we de nieuwe versies van hun producten niet. De knopjes krijgen daardoor steeds een iets hipper design. Het helpt ook als er een nieuw bestandsformaat wordt bedacht dat niet uitwisselbaar is met het vorige. Gebruikers moeten dan overstappen naar de nieuwe versie, maar echt blij maak je ze daarmee niet.

Voor een tientje per maand lig je aan het infuus van Microsoft

De nieuwste vondst van softwaremakers is het ‘abonnement’. Je koopt de software niet, maar huurt het gebruiksrecht per maand. Dat is in de zakelijke markt al een gebruikelijk model. Ik gebruik op die manier bijvoorbeeld een programma voor relatie-management (www.highrise.com). Veel medische en financiële software wordt ook maandelijks afgerekend. Je hebt als gebruiker daarbij automatisch de nieuwste versie.

Veel huursoftware gebruik je vanuit je browser. Het programma zelf draait ‘ergens op internet’: dat kan een rekencentrum zijn aan de andere kant van de wereld. En je gegevens staan daar ook. Met het juiste wachtwoord kun je er vanuit elke computer bij.

Softwaremakers proberen ook thuisgebruikers te verleiden met abonnementen. Zo is er nu bijvoorbeeld Office 365. Voor een tientje per maand lig je aan het infuus van Microsoft. Met hetzelfde voordeel: je kunt overal bij je bestanden. Maar nadeel is wel dat je elke keer de rekening krijgt gepresenteerd voor een dienst die nauwelijks nog verandert. Ik hou het nog even bij mijn vertrouwde koop-tekstverwerker.

Delen