Sosis manis

Toine Lim (51, anesthesioloog Máxima Medisch Centrum Eindhoven) is met Ay Yin Liem (46, anesthesioloog Tergooiziekenhuizen Hilversum) getrouwd en vader van Myrthe (13), Kyra (10) en Shera (8).

Tekst: Monique Bowman | Beeld Herbert Wiggerman

01-2014p072

“Toen ik uit huis ging om te studeren, heeft mijn moeder ervoor gezorgd dat ik kon koken. Dit recept komt uit de keuken van Midden-Java en is van mijn oma, die elke dag om 6 uur ’s morgens al begon met de voorbereidingen voor een maaltijd. Gemiddeld eens in de twee weken maak ik haar sosis manis. Als er meer tijd tussen zit, gaan de kinderen er vanzelf om vragen. Het ideale is dat het goed van tevoren klaar te maken is. Liefst een dag eerder, dan trekken de smaken er goed in. Je kunt het ook prima invriezen. Zelf serveer ik het, op z’n Javaans, altijd met rijst of bami erbij en met een of twee groentegerechten.”

Oma’s sosis manis

(voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 1 kg verse braadworst (zo neutraal mogelijk gekruid)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el gulah djawa of 2-3 el witte kristalsuiker
  • 4-5 el ketjap manis
  • zout naar smaak
  • verse nootmuskaat
Bereiding

Neem ongeveer 1 kg verse braadworst, bij voorkeur zo neutraal mogelijk gekruid. Kook deze 15 minuten in een laagje water waarbij de worstjes voor een derde onder staan. Prik van tevoren enkele gaatjes in de worstjes om barsten tijdens het koken te voorkomen. Laat iets afkoelen en neem de worstjes uit de pan, schep het meeste vet af en gooi dit weg. Bewaar het kookwater. Snij de worstjes diagonaal in mooie dunne, schuine plakjes en leg deze terug in het water. Doe hierbij twee teentjes knoflook uit de knoflookpers of vijzel, twee eetlepels gulah djawa of gewone witte suiker, en zout naar smaak. Rasp hieroverheen nootmuskaat, en dat mag gerust veel zijn want het is de bedoeling dat het gerecht goed naar nootmuskaat ruikt! Schenk hier tot slot de ketjap manis

overheen, zodat de saus er mooi donker uitziet. De bedoeling is een zoet en tegelijkertijd hartig gerecht. Twintig minuutjes laten koken op een klein vuurtje, zodat de knoflook gaar en zacht wordt en de saus wat indikt (eventueel het deksel wat open laten staan). De volgende dag zijn de worstjes eigenlijk nog lekkerder, want dan zijn de smaken goed ingetrokken. Serveer met warme, geurige rijst en een of twee groentegerechten, bijvoorbeeld een frisse atjar en sperzieboontjes, gesmoord (bijvoorbeeld in een kokossaus) of gestoomd (met wat oestersaus).

Wijntip Han Sjakes

De kok had me al gewaarschuwd. “Dat wordt een uitdaging. Wij hebben bij de zoete worstjes nog geen geschikte wijn gevonden!”

Dit gerecht mag behoorlijk zoet zijn, maar dat is niet het probleem. Wijn met een zoetje, al is het nog zo weinig, kan juist reuze spannend zijn. De notoire ruziezoeker is de ketjap. Sojasaus, ketjap manis of pedis, vissaus of oestersaus: de intense, nadrukkelijke smaak van gefermenteerde sauzen verjaagt veel wijn van tafel.

Ook sambal, curry en hete pepers in de Aziatische keuken krijgen vaak meer schuld in de schoenen geschoven dan ze verdienen. We zijn geneigd te kiezen voor een frisse, droge witte wijn ‘om te blussen’. Maar dit wijntype wordt daar juist akelig zuur van. Ronde, mildzoete wijn van stevige druiven zoals gewurztraminer, riesling of viognier kan de peperigheid goed hebben. En je zou het niet verwachten, maar ook krachtige, tanninerijke rode wijn smaakt er goed bij.

Maar wat te drinken bij ketjap manis? Stevige, licht-zoete witte wijn (vooral niet té zoet) heeft de beste kansen. Probeer off-dry Riesling, rondborstige Chardonnay of mollige Chenin Blanc.

Cave des Producteurs de Vouvray, Vouvray Moelleux 2011. De chenin blanc-druif in deze Loirewijn zit verpakt in zowel zuur als restsuiker. Saus en wijn zijn aan elkaar gewaagd. Geslaagde en spannende match (€ 7,99, Gall & Gall).

Mezzacorona Chardonnay, Vigneti delle Dolomiti 2012. De ketjap neemt een flinke hap uit deze boterige en sappige Noord-Italiaanse Chardonnay. De wijn wordt er slanker van. Wat rest is een verfrissende tafelgenoot (€ 5,49, Jumbo).

 

 

Delen