#SOSMoira

Europese artsen roepen hun overheden en de Europese Unie op om de vluchtelingen in Griekenland per direct in veiligheid te brengen.

Het zijn uitzonderlijke tijden waarin er van zorgverleners in Nederland en Europa, veel wordt gevraagd in het belang van onze samenleving. De uitbraak van het COVID-19 virus heeft een diepe impact op alle burgers in Europa, waartoe ook de vluchtelingen in de kampen op de Griekse eilanden behoren.

De afgelopen jaren zijn de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden overbevolkt geraakt. De corona epidemie zal deze kampen niet overslaan. De gevolgen zullen catastrofaal zijn voor de vluchtelingen en de internationale zorg- en hulpverleners, alsmede de Griekse inwoners aldaar. Uiteindelijk zal de gehele Europese samenleving de consequenties ondervinden.

Wij zijn van mening dat overheid en politiek, zowel op landelijk als Europees niveau, momenteel onvoldoende aandacht besteden aan deze problematiek. Het is een illusie te denken dat een corona uitbraak in deze kampen zou kunnen worden gecontroleerd. In de kampen wonen in totaal 40.000 mensen op een paar vierkante kilometer. Er is daar nog slechts een handjevol artsen aanwezig. De vele kinderen en volwassenen worden ook nu al geteisterd door fysieke en mentale trauma’s. Als Europa nu wegkijkt kan deze situatie ontaarden in een medische ramp.

Wij roepen artsen in Nederland en Europa op ons te ondersteunen in het adresseren van dit urgente probleem. Het is onze medische en morele plicht om bij landelijke en Europese leiders erop aan te dringen om de vluchtelingen in Griekenland per direct in veiligheid te brengen.

Wij roepen hierbij tevens alle leiders in Nederland en Europa op in actie te komen voor de veiligheid van vluchtelingen en daarmee een medische ramp op Europese grondgebied te voorkomen.

Gerlach Cerfontaine, voorzitter bestuur vereniging VvAA
Sanne van der Kooij, gynaecoloog, voormalig hulpverlener op Lesbos
Steven van de Vijver, huisarts

Bent u arts en wilt u deze noodoproep medeondertekenen? dat kan via sosmoria.eu

Delen