-
Volg ons ook via facebook
-
Laatste blogs
- Marjan Enzlin: Seksuele intimidatie
- Frank van Wijck: Dubbele boodschap
- Bram Vermeer: Ingevuld verleden
- Martijn Reinink: Aardige vrijgezel
- Shirin Slabbers: Wat te doen bij onvrede over waarnemende fysiotherapeut?
- Frank van Wijck: Hypothesen
Tip de redactie
Heeft u een onderwerp dat wij in Arts en Auto kunnen opnemen? Of wilt u bijvoorbeeld bij ons bloggen? Neem dan contact met ons op!
Speciaalzaak
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck
Het klinkt dramatisch als een ziekenhuis laat weten niet meer iedereen te gaan helpen. “Dit is geen supermarkt waar iedereen iets kan kopen”, stelt Anita Wydoodt, bestuurder van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Eindhoven. En het Catharina Ziekenhuis laat weten deze lijn te zullen volgen.
Maar toch, Is dit nieuws? Dat zou het niet horen te zijn. Wydoodt heeft het bijvoorbeeld over niet langer mensen helpen die snurken (maar bij wie geen sprake is van slaapapneu), of niet meer standaard een MRI verrichten bij rugklachten. Welbeschouwd had ze nog 1.364 voorbeelden kunnen noemen, indachtig de Beter niet doen-lijst van de Federatie Medisch Specialisten uit 2016 waarop al jaren veel te weinig actie wordt ondernomen.
Een ziekenhuis is inderdaad geen supermarkt. Het is een speciaalzaak die doet waar ze goed in is en wat waarde heeft voor de patiënt. Dat Wydoodt pas in 2022 met haar stellingname komt, is buitengewoon triest. De stap die zij nu aankondigt, hadden de ziekenhuizen al jaren geleden (ook al voor 2016) kunnen zetten. Denk eens in hoeveel geld daarmee had kunnen worden uitgespaard aan ziekenhuiszorg, en dus had kunnen worden geïnvesteerd in de eerste lijn en het sociaal domein.
Precies zoals voorzitter van de medische staf Andy van Veen van het ETZ zegt in het interview: “…omdat de patiënt met andere zorg beter af is”.
Delen:
Gerelateerde artikelen:
Onderwerpen