Spoedvragen

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Het aantal mensen dat zich voor medische behandeling meldt bij de afdelingen spoedeisende hup van de ziekenhuizen groeit. Dit komt niet alleen door de vergrijzing, zeggen SEH-artsen, maar ook door het overheidsbeleid. Mensen moeten ook bij toenemende kwetsbaarheid langer thuis blijven wonen en dan gebeuren meer ongelukken. Tot op zekere hoogte zal dit waar zijn, maar het is de vraag of dit de stijgende toeloop van ouderen op de afdelingen SEH volledig verklaart. Die stijging kan ook iets zeggen over de (on)bereikbaarheid van huisartsen buiten kantooruren. Of over de perceptie van mensen over die (on)bereikbarheid.

Interessant is de vraag hoeveel van de ouderen die de afdeling SEH bezoeken daar ook echt moeten zijn voor antwoord op de medische vraag die ze op dat moment hebben. We weten immers op basis van eerdere onderzoeken dat veel mensen die naar de SEH gaan daar eigenlijk niet thuishoren. Hun vraag kan ook gewoon door de huisarts(enpost) worden afgehandeld. En in een aantal gevallen is het zelfs verantwoord de vraag te laten liggen tot de volgende ochtend, als de eigen huisarts weer bereikbaar is.

Nog heel veel vragen dus. Interessant is ook de vraag hoe de afdelingen SEH moeten handelen als zich daar kwetsbare ouderen melden. Medische professionals zijn gericht op medisch handelen, maar is dat altijd de beste optie? En heeft het behandelteam op de SEH voldoende kennis over de comorbiditeit die bij veel kwetsbare ouderen bestaat om tot de juiste behandelbeslissing te komen? Het is makkelijk om het overheidsbeleid als verklarende factor voor de groeiende SEH-vraag aan te voeren. Maar “We hebben het vermoeden dat…” is geen basis voor beleid. Het feit op zich is wel een goede reden om kritisch naar het eigen handelen te kijken.

7 Reacties Reageer zelf

 1. E.Kriek
  Geplaatst op 29 september 2015 om 15:42 | Permalink

  Citaten uit het NOS- onderzoek:
  “Vroeger was de spoedeisende hulp een plek waar trauma’s behandeld werden. Tegenwoordig gaat het steeds meer lijken op een afdeling ouderengeneeskunde.”
  En:
  ” De SEH-artsen van het ziekenhuis zijn ervan overtuigd dat die groei mede het gevolg is van de grote beleidswijzigingen in de langdurige zorg.”
  Of:
  ” we zien vooral gebroken heupen” .
  Hoe duidelijk wil je het hebben.
  Maar nee, de professionals zien het allemaal gekleurd, zien Edith en consorten onterecht als boemannen, en die ouwetjes met gebroken heupen moeten gewoon maar een paracetamolletje slikken en wachten tot de eigen huisarts weer begint.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 29 september 2015 om 16:20 | Permalink

  Breken ouderen in het verpleeghuis nooit een heup? Als het aantal kwetsbare ouderen toeneemt, ligt het voor de hand dat ook het aantal gebroken heupen groeit. Natuurlijk kun je dat het gevolg van kabinetsbeleid noemen, maar dan wel in die zin dat opeenvolgende kabinetten sinds de jaren vijftig een rol hebben gespeeld in toenemende welvaart, toegang tot gezondere voeding en bescherming tegen gevaren op het werk. Maatregelen dus die ertoe hebben bijgedragen dat de levensverwachting van de Nederlanders sterk is gestegen.

 3. Gerben Welling
  Geplaatst op 29 september 2015 om 19:02 | Permalink

  Terecht stel je veel deelvragen Frank. Uitgaande van de juistheid dat er meer ouderen op de SEH komen, rijzen veel vragen die om een antwoord vragen.
  Wij zien de toename al een aantal jaren. Wellicht dat de SO in de acute keten kennis kan toevoegen voordat de patiënt in de 2e lijn komt.
  Wat is de relatie met snel ontslaan uit de ziekenhuizen?
  De link met recent beleid is nu nog kort door de bocht.

 4. ANH Jansen
  Geplaatst op 29 september 2015 om 19:26 | Permalink

  “Maatregelen dus die ertoe hebben bijgedragen dat de levensverwachting van de Nederlanders sterk is gestegen”.

  Er is verschil tussen levensverwachting bij geboorte en levensverwachting na 65 jaar.

  De levensverwachting vanaf geboorte is EU conform voor een rijk land, het 5de ter wereld.

  De levensverwachting van Nederlanders vanaf 65 jaar is dalende en die daling zet door! Oorzaak; verslechtering ouderenzorg.

  En dat is een schande voor het op 5 na rijkste land ter wereld, of het juist daarom het op 5 na rijkste land ter wereld?

  Bron; VWS en CPB en CBS. Die kunnen het weten, want plaatsen de vinkjes.

 5. Carla Bekkering
  Geplaatst op 29 september 2015 om 21:10 | Permalink

  Het NOS journaal liet dit weekend een arts aan het woord over deze ontwikkeling. De arts zei dat men op de SEH vooral werkt met ziektegerichte protocollen. En daar ontstaat een probleem. Bij de ouderen met veel comorbiditeit kunnen ziektegerichte protocollen overbehandeling veroorzaken. Niet passend bij de wensen van de kwetsbare oudere zelf. Tijd voor nieuwe protocollen op de SEH?

 6. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 29 september 2015 om 21:42 | Permalink

  Als we de toename al een aantal jaren zien, zoals Gerben Welling – terecht denk ik – stelt, is de conclusie “het ligt aan het overheidsbeleid” inderdaad veel te kort door de bocht. Maar Carla Bekkering heeft natuurlijk wel gelijk: het is tijd voor nieuwe protocollen op de SEH. Het was Prabath Nanayakkara die dit in het NOS Journaal aankaartte. Wellicht wil hij hierin ook een actieve rol gaan spelen?

 7. E.Kriek
  Geplaatst op 1 oktober 2015 om 11:21 | Permalink

  En nu ook al de brandwondencentra die kort door de bocht gaan! Meer ouderen met ernstige brandwonden door het beleid van Schippers?
  Het lijkt wel een goed gecoördineerde hetze.