Alle beetjes helpen – Stadsvarkens

‘Hoe levert u een bijdrage aan een duurzame wereld?’, vroeg Arts en Auto de lezers. De redactie kreeg enthousiaste reacties uit alle hoeken van het land. Niet je hele leven omgooien, maar steeds iets kleins veranderen, lijkt het motto. “Hou je leven fijn, maar kijk kritisch naar wat je anders kunt doen.” In deze reeks vertellen lezers hoe zij dat aanpakken. Wie weet raakt u geïnspireerd.

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: Emile Nijs

 

Fysiotherapeut Emile Nijs (60) uit Ede is als vrijwilliger en fotograaf betrokken bij Stadsvarkens, een project om voedselbewustwording te bevorderen. Vier Mangelica varkens (wolvarkens) lopen in het Veldhuizerbos in Ede op een terrein van ruim een hectare, dat door de gemeente Ede beschikbaar is gesteld. De voedselketen wordt zo veel mogelijk gesloten gehouden: vrijwilligers halen (overgebleven) groente bij plaatselijke groenteboeren en op de markt, bierbostel bij de Wageningse bierbrouwerij en kaaswei bij de plaatselijke kaasmakerij. Stadsvarkens startte in 2016. Inmiddels loopt de derde groep varkens er; opgroeiende biggen. De eerste twee generaties zijn geslacht en opgegeten.

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

Emile Nijs is al veertig jaar vegetariër, maar zet zich met plezier in voor dit project: “Wij willen de mensen ervan bewust maken hoe lang het duurt om dieren te laten groeien en hoe belastend dat is voor het milieu. Omdat dit een vrij toegankelijk terrein is, komen er dagelijks mensen met wie we een praatje kunnen maken. Ook geven we hier voorlichting aan studenten, de scouting en laatst ook aan kinderen van een kinderdagverblijf.” Nijs ziet dat er steeds meer van dit soort kleinschalige projecten ontstaan. “Doordat enthousiaste mensen gaan samenwerken, komen er krachten vrij waar je energie uit kunt putten. Door aan een project als dit mee te werken, heb ik het idee dat ik meewerk aan een beter milieu. Laatst hadden we een avond voor de buurt, om het project te laten zien. Mensen waren enthousiast en het leverde de stichting ook nieuwe vrijwilligers op. Hoewel we kleinschalig bezig zijn, breidt het zich toch uit.”  stadsvarkens.nl

Meer artikelen uit deze reeks vindt u bij alle beetjes helpen

 

Delen