Statief

Dan neem je toch je camera mee op vakantie. Maar blijft het bij de camera alleen, of gaat er een flitser mee – voor de sfeerkiekjes aan tafel? En als we dan toch bezig zijn, waarom dan ook niet een statief?

Een statief? Voor wat? Dat kan toch allemaal uit de hand? Klopt, alles kan uit de hand, maar voor echt mooie tijdopnamen is een statief onontbeerlijk. Maar wat is dan een tijdopname, lees ik u denken? Alle sluitertijden sneller dan 1/60 seconde kunnen goed uit de hand genomen worden. En gekoppeld aan een flitser zelfs tot 1/20 worden gefotografeerd. De tijdopname gaat feitelijk dus vanaf die 1/60 seconde. Langzamer dan 1/60 vergroot de kans op bewegingsonscherpte en dat is (in de meeste gevallen) ongewenst.

Hoewel een statief een lastig ding is om mee te werken – het kost nu eenmaal moeite om die mee te slepen en op te zetten of uit te klappen – is het een onmisbaar hulpstuk voor het vastleggen van onder meer stillevens. Vooral op de vroege morgen voor zonsopgang, bij schemering en bij echte nachtopnamen kan de fotograaf niet zonder. Met een statief hou je de camera pas helemaal stil. Tenzij het hard waait natuurlijk, daar is bijna geen kruid tegen gewassen.

Ik gebruik een statief vaak ook overdag. Met name als ik rijopnamen wil maken. Dit zijn opnamen vanuit een auto naar de te fotograferen auto. Met de camera op een statief kan er langzamer worden gereden om een mooi snelheidseffect te bereiken. En als de ondergrond goed glad is (bij voorkeur asfalt) kun je zelfs een effect creëren alsof de auto erg hard rijdt, terwijl het toch maar stapvoets is. En zo kan een fotograaf eenvoudig maar doeltreffend de kluit belazeren. U voortaan ook. Als u een statief meeneemt.

Delen