Stevige boodschap

De lijst met ondertekenaars van het Manifest Farmaceutische Zorg groeit snel. Vijftien zelfstandige apothekers (onder leiding van Martin Favié) en een adviseur (Hans Hof) stelden deze petitie op om vast te leggen aan welke kwalificaties de farmaceutische zorg van de toekomst in Nederland in hun ogen moet voldoen. Stuk voor stuk heldere kwalificaties, die de openbare apotheker neerzetten als dé professional in farmaceutische zorg (ter hand stelling, begeleiding en bewaking), maar ook als medeverantwoordelijke voor het budget farmaceutische zorg. Een lijstje waarop de openbare apotheker heel concreet kan worden afgerekend, ook in financiële zin in het licht van de contractering.

Een opvallende stelling in het manifest is: “De apotheker heeft een belangrijke rol bij het verantwoord gebruik van geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Uitbreiding van het verkoopassortiment met verzorgings- en drogisterijproducten is een verspilling van hoogopgeleide apothekers en assistenten.” Opvallend omdat het wel of niet uitbreiden van het assortiment een strikt persoonlijke keuze van de individuele apotheker is. Maar de opstellers van het manifest hebben blijkbaar een duidelijke boodschap willen afgegeven, namelijk dat de openbare apotheker alleen serieus genomen wordt als zorgverlener als hij zich tot de zorgverlening beperkt. In het licht van de vrije tarieven in de openbare farmacie per 1 januari 2012 een boodschap met gewicht. Het is immers nog onduidelijk hoe de zorgverzekeraars gaan handelen.

Hoe groot de belangen zijn, maakt een poll duidelijk die te vinden is op dezelfde site waarop het manifest is aangekondigd, www.farmaactueel.nl. Die poll stelt de vraag: “Stel dat tarief 2012 met 15 procent daalt. Wat doet u?” Meer dan de helft zegt dan de apotheek te sluiten of verkopen of in personeel te snijden. Beide komen de kwaliteit van de farmaceutische zorgverlening niet ten goede.

Delen